Search  
  You are here:  Home    
Hakiraj svoj mozak
Hakiraj svoj mozak

Hakiraj svoj mozak

 
GETTY.COM
 

Znanstveni napredak je omogućio ljudima da upravljaju elektronskim strojevima, pa čak i da koriste Twitter isključivo pomoću svojih misli. Znanstvenici kažu da je moguće kontrolirati i ljudsku misao.

 

Kako se tehnologija brzo razvija i postaje sve više 'bežična', postoji opravdana bojazan od mogućih hakiranja mozga u bližoj budućnosti.

Implantanti bi mogli utjecati na formiranje misaone aktivnosti tako da pomoću radiovalova daju podražaje neuronima i sinapsama u mozgu. U medicini već postoje slični implantanti koji služe za liječenje Parkinsonove bolesti i epilepsije.

Istraživači kažu da se već dogodio slučaj u kojem je pomoću kompjutora nanesena neurološka šteta. U studenom 2007. i u ožujku 2008. zlobni programeri su napali web-stranice za podršku epileptičarima. Na siteove su postavili bljeskajuće animacije koje su izazvale napadaje kod fotoosjetljivijih pacijenata.

Protetički udovi na daljinsko upravljanje su idealan primjer tehnologije u kojoj nije dovoljno razrađena sigurnosna dimenzija. Naime netko s relativno malo iskustva s radiovalovima bi mogao preuzeti kontrolu nad protetičkim udom i raditi s njim što poželi.

Iako stroj u sljedećem filmiću nije kontrola mozga na koju svi prvo pomisle, jako je dobar pokazatelj znanstvene revolucije koja dolazi, a budućnost je iza ugla.

Izvor: net.hr


Posted on Saturday, July 18, 2009 (Archive on Sunday, August 02, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren