Otkrivena veza između madeža i raka kože

Broj madeža na tijelu i rizik oboljenja od raka kože usko su povezani, no sada je to i znanstveno dokazano. Ukoliko vam je tijelo posuto madežima klonite se sunca i redovito kontrolirajte promjene na koži

Foto: Getty
Osobe s puno madeža moraju biti oprezne

Znanstvenici su potvrdili da postoji izravna povezanost između madeža i raka kože. Geni koji utječu na stvaranje madeža mogu udvostručiti rizik obolijevanja od raka kože, a ljeto i boravak na suncu su posebno opasni.

Znanstvenici su do ovog saznanja došli nakon što su zavirili u genetske kodove odraslih blizanki te otkrili promjene koje su povezane s madežima i mogu uzrokovati melanom.

 

Tamniji pigment, nejednaka pigmentacija, nepravilni rubovi, rast, promjena boje ili veličine, svrbež i druge tegobe znaci su da treba hitno otići liječniku.

 

Novo otkriće pomoći će u otkrivanju glavnih krivaca za nastajanje te zloćudne bolesti koja je sve više prisutna.

Šansa da se madeži na tijelu pretvore u melanom je mala, no treba biti jako oprezan pogotovo ukoliko se radi o osobama svjetlije puti.

Osobe sklone nastajanju madeža moraju redovito pratiti i kontrolirati promjene na koži te biti vrlo oprezni prilikom izlaganja suncu.

S obzirom da je pred nama razdoblje godišnjih odmora koje će mnogi provesti na moru pripremite adekvatnu zaštitu i izbjegavajte odlazak na sunce u razdoblju između 11 i 16 sati.

Izvor: zadovoljna.com.hr


Posted on Sunday, July 12, 2009 (Archive on Monday, July 27, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren