Za stručnjake se tržište osiguranja otima i u krizi, aktuari najtraženiji

 

Osiguranje je jedna od starijih grana financijske industrije, no u Hrvatskoj još uvijek ne postoji sustavni program obrazovanja stručnjaka iz te branše pa su ih osiguravajuća društva prisiljena sama ‘proizvoditi’ za svako područje posla. Za već izgrađene eksperte tržište se otima čak i u krizi.

– U toj situaciji naravno da nam je problem kada zaposlenik u kojeg smo ulagali sredstva i vrijeme da bismo ga osposobili, otiđe raditi za konkurenciju. Na hrvatskome tržištu rada trenutačno nedostaje kvalificiranog kadra, posebno stručnjaka s područja tehnike osiguranja, a potrebe rastu. Stoga je svako osiguravajuće društvo u poziciji natjecanja za najbolje kadrove, pa tako i mi – priznaje voditeljica odjela ljudskih potencijala Uniqe Tina Balenović.

Aktuari kao suho zlato
Uz program internog obrazovanja, Uniqa ima svoju Menadžersku akademiju u Beču, namijenjenu voditeljskom kadru za sve sestrinske tvrtke koncerna. I izvan okvira menadžerskog kadra postoje razvojni programi popularno nazvani Go Ahead, kroz koje zaposlenike šalju na rad u urede izvan njihove zemlje, gdje se usavršavaju i razmjenjuju međunarodna iskustva. Strategija im je i privlačenje već profiliranih stručnjaka iz drugih osiguravajućih društava.

Posebno mjesto u organizacijskoj strukturi osiguravatelja imaju aktuari, čije je formalno obrazovanje u Hrvatskoj počelo tek 1998. godine. Deficit na tržištu čini ih vrlo traženom ‘robom’, a sad već kontinuirano traje i edukacija koju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu upravo završava četvrta generacija polaznika. Prethodno su se aktuari ‘tesali’ dugogodišnjim radom kod osiguravatelja ili specijalizacijom u inozemstvu.

– Ovo je dobra prilika za slanje poziva mladim ambicioznim matematičarima da razmisle o aktuarstvu kao budućem pozivu. Radnih mjesta trenutačno ne manjka, a može se pretpostaviti da se potražnja na tržištu, pogotovo u svjetlu usklađivanja s međunarodnom regulativom Solvency II, ni u nadolazećim godinama neće smanjivati – otvorila je vrata tvrtke članica uprave Uniqe Tatjana Račić-Žlibar, koja je i članica nadzornog odbora Hrvatskog aktuarskog društva te njegova predstavnica u Međunarodnoj udruzi aktuara.

Ističe kako se utjecaj aktuara na poslovanje može izravno primijetiti; poslovanje postaje sve sigurnije jer osiguravatelji bolje poznaju rizike koje prihvaćaju, analize omogućuju bolje poznavanje vlastitog poslovanja i na vrijeme ukazuju na potencijalne probleme, pa ih mogu unaprijed premostiti bez posljedica za poslovanje. T. Račić-Žlibar priznaje da je kriza zahvatila sve djelatnosti, pa i osiguranje, no društva, kaže, posluju stabilno i privlače mlade stručnjake.

Uz aktuare na cijeni su i preuzimatelji rizika, takozvani underwriteri, specijalisti za obradu šteta, te uvijek – iskusni i kvalitetni prodavači. Donedavno je, napominje, jedini način stjecanja znanja bio rad u tvrtkama i poneki seminar. Posljednjih godina organizira se veći broj seminara, konferencija, okruglih stolova i drugih vidova kontinuiranog usavršavanja.


HUO – vodeći edukator
Marin Matijaca, član uprave Triglav osiguranja, ističe da za sve nove djelatnike organiziraju 10-dnevne seminare o prodajnim vještinama, surađuju s konzultantskom i edukacijskom tvrtkom Pro-pro te organiziraju interne edukacije i specijalističke semirane u suradnji s matičnom Zavarovalnicom Triglav.

Zaposlenici im kontinuirano pohađaju i seminare Centra za edukaciju djelatnika u osiguranju, osnovanog pri Hrvatskom uredu za osiguranje, trenutačno vodeće obrazovne ustanove. Također upozorava na permanentni deficit aktuara zbog velikog broja novih osiguravatelja na tržištu, ali i novog Zakona o osiguranju koji propisuje veću odgovornost aktuara društva. Pri poslovnom odlučivanju Triglav neizostavno koristi informacije svojih aktuara.

– U Hrvatskoj trenutačno imamo 51 ovlaštenog aktuara. Budući da ih je 20-ak izvan konkurencije – znači rade kao neovisni aktuari, u Hanfi, predaju na sveučilištu ili su članovi uprava osiguravajućih društava – jasno je da je pojedinim društvima teško zaposliti kvalitetnog stručnjaka – napominje Matijaca.

Velika fluktuacija
Uz interni model edukacije svih zaposlenika, srednji i viši menadžment Grawea polazi program Grawe Academy International, a organiziraju se i susreti na kojima stručnjaci za pojedina područja izmjenjuju iskustva u praksi na svojim tržištima. Najveći dio internog školovanja usmjeren je, ipak, prema prodajnim zastupnicima, koji povrh obveznog stručnog školovanja redovito pohađaju višednevne treninge na kojima usvajaju vještine vođenja prodajnog razgovora i prezentacije proizvoda.

– Poslujemo na vrlo dinamičnom tržištu, što i te kako utječe na kretanje zaposlenika u oba smjera. Stope fluktuacije u tvrtkama koje imaju organizaciju poput naše, s malim brojem internih službi i razgranatom mrežom prodajnog osoblja, visoke su i uobičajene. S tim se susreću sve osiguravajuće kuće. Što se tiče zaposlenih u ostalim službama, ona je minimalna – kaže Nives Halambek, voditeljica odjela za ljudske potencijale u Graweu.

Odjel za edukaciju ima i Croatia osiguranje, gdje je program podijeljen na 36 šest modula, a prolazi ga svako radno mjesto.

– Uzmemo li u obzir kako se kriza odrazila na ostatak financijskog sektora, smatramo da su osiguravatelji ipak uspjeli u otklanjanju negativnih posljedica ekonomske krize. Stoga smatramo da je osigurateljni biznis itekako povoljno i privlačno okružje za poslovni razvoj mladih stručnjaka različitih usmjerenja – kažu u CO-u.

Poručuju da nemaju problema s odljevom kadrova jer nude dobre uvjete rada. Svojedobno su ga, kažu, imali samo u IT sektoru, što su riješili usklađivanjem plaća u tom sektoru s tržištem rada.

Izvor: osiguranje.hr|Večernji list


Posted on Wednesday, July 08, 2009 (Archive on Thursday, July 23, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren