Sarajevo osiguranje najbolje u BIH

 Nagrada "Kristalna prizma" uručena je jučer u Sarajevu predstavnicima najboljih banaka, osiguravajućih društava i mikrokreditnih organizacija (MKO) u BiH u prošloj godini, te menadžerima iz ovih oblasti. Na osnovi rezultata u prošloj godini, najboljom bankom među njih 29 proglašena je UniCredit banka Mostar, najbolje od 26 osiguravajućih društava je "Sarajevo osiguranje", dok je mikrokreditna organizacija "Mikrofin" Banjaluka najbolja u konkurenciji 27 MKO.

Mihael Miler, direktor Raiffeisen banke, dobio je "Kristalnu prizmu" kao najuspješniji menadžer u sektoru bankarstva, najuspješniji menadžer u osiguravajućem sektoru je direktor "Croatia osiguranja" Mladen Markotić, dok je direktor MKO "Partner" Senad Sinanović najbolji menadžer u tom sektoru. Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić dobio je posebno priznanje, plaketu za doprinos u razvoju bankarskog sektora BiH. Kozarić je istaknuo da je uvijek bio uz financijski sektor, te da je ponosan što je priznanje došlo od kolega. Uručujući "Kristalnu prizmu" za najbolju banku Kozarić je naglasio da je medijska kampanja protiv banaka proizvod nedovoljnog broja informacija, te da je budućnost bez bankarskog sektora nezamisliva.

Ivan Vlaho, izvršni direktor UniCredit banke, istakao je da je prošla godina bila izazovna, te da je banka iz tehnički zahtjevnog projekta integracije izašla kao pobjednik, što dokazuje ova nagrada.

"Ovo je peta 'Kristalna prizma' koju smo dobili. Biti najbolji među 26 osiguravajućih društava je veliko priznanje. Za to su zaslužni svi zaposleni. I prije dvije-tri godine sam rekao da nešto domaće može biti trajno i vrijedno", kazao je Midhat Terzić, direktor "Sarajevo osiguranja".

Miler je naglasio da nijednom menadžeru u ovoj zemlji nije lako u aktualnim kriznim vremenima, dok je Markotić kazao da je priznanje za najboljeg menadžera ujedno priznanje njegovim kolegama, ali i osiguranicima.

U konzultantskoj kući "Revicon" i regionalnom poslovnom magazinu "Prizma", koji su organizirali rangiranje, "Kristalna prizma" dodjeljuje se osmu godinu za najbolje banke, sedmu za osiguravajuća društva, a od prošle godine su u izbor uključene MKO.

Ekonomist Mirko Puljić rekao je da će iduće godine biti govora i o leasing kompanijama.

Uoči dodjele "Kristalne prizme" organiziran je i okrugli stol o stanju i perspektivama na financijskom tržištu BiH, na kojem je istaknuto da buduće aktivnosti trebaju ići u pravcu unapređenja regulatornog okvira i usklađivanja sa standardima EU. Guverner Kozarić je istaknuo da će financijska kriza ostaviti posljedice na cijelu bh. ekonomiju, od kojih su neke već vidljive, dok će neke postati jasne tek nakon dužeg vremena.

Izvršni tajnik Udruženja banaka BiH Mijo Mišić istaknuo je da je prvi put u posljednjih 10 godina bankarski sektor u prva tri mjeseca ove godine imao negativne stope rasta - pad depozita za dva posto i pad plasmana za jedan postotak, što potvrđuje klasičnu recesiju i u bankarskom sektoru.

Nije vrijeme za prodaju "Sarajevo osiguranja"

Nije vrijeme za prodaju državnog udjela u "Sarajevo osiguranju", ali ako želi biti prodato po svaku cijenu, menadžment i radnici će se udružiti u ortačku grupu da ga kupe, poručio je jučer Midhat Terzić, direktor ovog društva.Vlada FBiH ima u društvu manjinski udio, ali je najveći pojedinačni dioničar.

"Pravi i strateški partner koji će platiti adekvatnu cijenu za kapital i razvijati društvo je dobrodošao, ali ovo nije vrijeme za to", kazao je Terzić nakon najava privatizacije manjinskih udjela FBiH u firmama.

Izvor: osiguranje.hr|Nezavisne novine


Posted on Friday, July 03, 2009 (Archive on Saturday, July 18, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren