Životna osiguranja: Srbija ispod regionalnog proseka

Životna osiguranja: Srbija ispod regionalnog proseka

Sa godišnjim izdvajanjima od oko 10 evra po stanovniku za životno osiguranje Srbija se nalazi ispod proseka čak i zemalja u okruženju.

Statistički Srbija je znatno ispod proseka razvijenih zemalja, a polisu životnog osiguranja poseduje oko 2,5 odsto stanovnika Srbije. Zbog toga će 12 osiguravajućih kompanija u Srbiji pripremiti predloge za unapređenje zakonskih propisa koji će omogućiti brži razvoj sektora životnog osiguranja.

Jedna od mogućnosti je da Srbija do kraja godine mogla emituje dugoročne devizne obveznice u evrima, najavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić. On je kazao da su osiguravajuće kompanije u Srbiji zainteresovane za izdavanje tih hartija od vrednosti i da će do 15. jula dostaviti Ministarstvu predlog u kojem će to obrazložiti.

"Takva hartija od vrednosti je potrebna i postoji zakonski okvir za emitovanje", kazao je Ilić i dodao da će Ministarstvo finansija razmotriti taj predlog i analizirati realizaciju zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u avgustu.

Član Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije Nebojša Divljan kazao je i da će kompanije za životno osiguranje ponuditi državi da emituje devizne obveznice sa rokom dospeća od 20 godina, pošto se ugovoriživotnog osiguranja u Srbij sklapaju prosečno na 19 godina.

Divljan koji je i generalni direktor osiguranja Delta Generali, kazao je da će državi ponuditi da osiguravajućim kompanijama bar zameni obveznice stare devizne štednje novim dugoročnim obveznicama.

On nije želeo da precizira koliku kamatnu stopu na obveznice očekuju osiguravajuće kuće, ali je naveo da bi trebalo da bude veća od tri odsto godišnje.

Državni sekretar u ministarstvu finansija Slobodan Ilić kaže da se do kraja godine može očekivati izmena propisa koja bi omogućila honorarno angažovanje na prodaji životnog osiguranja, čime bi se zaposlili oko 5.000 ljudi.

Ilić je kazao i da bi predlozi za ubrzavanje razvoja tržišta osiguranja u Srbiji, za koje država oceni da mogu da se realizuju trebalo da budu primenjeni u roku od četiri godine. U Srbiji ima oko 200 hiljada polisa životnog osiguranja, ali se beleži pad broja novih ugovora, kaže Nebojša Divljan.

Osnovni razlog za manji broj ugovora, kazao je on, predstavlja to što se u vreme krize ljudi teže odlučuju za životno osiguranje, pošto je to dugoročno ulaganje na period od 15 do 20 godina. On je ocenio je da će ukupna premija životnog osiguranja u Srbiji ove godine stagnirati.

U Srbiji trenutno posluje 12 kompanija za životno osiguranje, najveći udeo na tržištu od 27,3 odsto, ima Wiener osiguranje, slede Delta Generali sa 25 odsto, Grawe sa 23,6 procenata i Dunav osiguranje (BSE:DNOS) sa 7,4 odsto učešća na srpskom tržištu.

Izvor: seebiz.eu


Posted on Monday, June 29, 2009 (Archive on Tuesday, July 14, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren