Uniqa Hrvatska: Trostruko više klijenata želi prekid osiguranja

Uniqa: Trostruko više klijenata želi prekid osiguranja

Uniqa osiguranje u prva četiri mjeseca ove godine, usprkos krizi, bilježi značajan, 24 postotni rast zaračunate bruto premije prema istom razdoblju lani, čime je nastavljen trend dvoznamenkastog rasta iz 2008., koja je bila prva prava krizna godina od početka poslovanja tog osiguravatelja, istaknuto je na susretu s novinarima predstavnika Uniqa osiguranja i matične austrijske Uniqa Grupe, koja danas u Zagrebu obilježava desetu godišnjicu poslovanja.

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, ukupna premija Uniqa osiguranja na kraju travnja ove godine iznosila je 68,8 milijuna kuna i bila je veća za 24 posto nego u isto vrijeme prošle godine. Pritom je premija u životnim osiguranjima smanjena za 6,5 posto, na 27,3 milijuna kuna, a u neživotnim je porasla za 57,9 posto, na 41,5 milijuna kuna.

U 2008. godini je pak premija Uniqa osiguranja ukupno porasla za 32,4 posto, uz rast životnih osiguranja od 22 posto, a u neživotu za 44,8 posto.

No, prema riječima predsjednice Uprave Uniqa osiguranja Saše Krbavac, u ovoj se godini bilježi i trostruko veći interes klijenata za 'otkup' polica, odnosno prekid osiguranja nego u isto vrijeme lani, zbog čega je Uniqa započela s odobravanjem pozajmica temeljem polica životnog osiguranja.

Snažan rast na hrvatskom te ostalih osam tržišta regije na kojima Uniqa Grupa posluje (Mađarska, Češka, Slovačka, Bugarska, BiH, Srbija, Ukrajina i Poljska), bio je i generator ukupnog rasta Grupe u prošloj godini i prva tri mjeseca ove godine, istaknuo je predsjednik Uprave grupacije Konstantin Klien.

Naime, dodao je, ukupna premija Grupe lani je porasla za 10,4 posto, pri čemu su tvrtke-kćeri u zemljama istočne i jugoistočne Europe rasle za ukupno 56,7 posto. U prva tri mjeseca ove godine pak ukupna premija grupe bilježi rast od 4,1 posto, a regija od 18,7 posto.

Klien se osvrnuo i na utjecaj krize na poslovanja osiguravatelja te istaknuo da ta 'industrija', za razliku od bankarstva, nema problema s likvidnošću te da sliku uspješnosti sektora narušava niže vrednovanje ulaganja osiguravatelja, koja su uglavnom dugoročna.

Za Uniqa grupu pritom u naredne dvije godine očekuje nastavak visoke stope rasta, čak i ako izostanu veće akvizicije, pripisujući to strategiji razvoja vlastite prodajne mreže, nasuprot većem oslanjanja na bankoosiguranje, koje je izrazito vezano uz krizom pogođene kreditne aktivnosti banaka.

Izvor: seebiz.eu


Posted on Tuesday, June 09, 2009 (Archive on Wednesday, June 24, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren