Search  
  You are here:  Home    
Žučni kamenci
Žučni kamenci
 
Žučni kamenci
 
istockphoto
 
Žučne kamence nakupi 10% populacije. Žene su im sklonije pa ih imaju četiri puta češće od muškaraca. Neugodne simptome poput bolova, povraćanja i napuhivanja osjetit će svaki drugi oboljeli.
 


Žučni mjehur je malena vrećica smještena ispod jetre u kojoj se skladišti žuč proizvedena u jetri. Žuč omogućava probavu masti. Ukoliko se prehranom unosi previše masti, izlučuje se previše kolesterola u žuč, zbog čega se ona zgrušava i nastaju žučni kamenci. Žučni kamenci mogu biti maleni poput pijeska ili veličine golf loptice.U nekim slučajevima ne predstavljaju nikakve poteškoće, a u drugim mogu zatvoriti ulaz u žučni kanal i uzrokovati upalu.

Vrste žučnih kamenaca
Kolesterolski - (80%) obično su žutozelene boje i razvijaju se ukoliko je povećana količina kolesterola u žuči.

Pigmentni - manji i tamniji, građeni od bilirubina, češći su u bolesnika s cirozom jetre ili krvnim poremećajem tzv. srpastom anemijom.

Uzroci nastanka
Debljina - višak kilograma potiče nastajanje kolesterola koji otežava pražnjenje žučnog mjehura.

Estrogen - žene u trudnoći ili koje koriste hormonsku terapiju mogu imati višak estrogena koji podiže količinu kolesterola u žučnom mjehuru.

Dijabetes - osobe s šećernom bolesti imaju povišenu razinu triglicerida (masnoća) koji je rizičan faktor za nastajanje žučnih kamenaca.

Lijekovi - lijekovi za snižavanje koncentracije kolesterola povećavaju količinu kolesterola u žučnom mjehuru.

Gubitak težine - nagli gubitak težine dovodi do pojačanog izlučivanja kolesterola iz jetre.

Žučni kamenci su češći u žena nego u muškaraca (2-3 puta). Često prisutnost žučnih kamenaca ne uzrokuje nikakve teškoće, ali obično otežavaju probavu i uzrokuju bolove u gornjem dijelu trbuha.Simptomi
bolovi u gornjem dijelu trbuha
mučnina
povraćanje
plinovi
vjetrovi

Ukoliko žučni kamenci zatvore žučni kanal, dolazi do upale praćene povišenom temperaturom i groznicom, pri čemu koža i bjeloočnice požute. U takvim slučajevima, potrebno je hitno javiti se liječniku.

Dijagnoza
Dijagnoza se postavlja na temelju laboratorijskih i radioloških pretraga:

Krvne pretrage (AST-aspartat aminotransferaza, ALT-alanin aminotransferaza).

Ultrazvuk - jednostavna i bezbolna metoda snimanja žučnog mjehura visokofrekventnim valovima otkriva 90-95% žučnih kamenaca.

Kolecistografija - rendgensko snimanje apsorbiranog radioaktivnog joda otkriva 10-20% žučnih kamenaca.

Liječenje
Ukoliko ne predstavljaju probleme, žučni kamenci se ne tretiraju. U suprotnom slučaju operativno se odstranjuju putem otvorene ili laparoskopske kolecistektomije.

Otvorena kolecistektomija-kroz rez na abdomenu pristupa se žučnom mjehuru i odstranjuje, a vrijeme oporavka je nekoliko dana.

Laparoskopska kolecistektomija - kroz mali otvor unose se mikro instrumenti i uz pomoć kamere odstranjuje žučni mjehur, a vrijeme oporavka je jedan-dva dana.
Žučna dijeta
Za spriječavanje stvaranja žučnih kamenaca preporučuje se prehrana siromašna kolesterolom, siromašna mastima, a bogata vlaknima. Redovita upotreba maslinovog ulja snizuje kolesterol, kao i soja, zobena kaša, kikiriki i kupus koji su bogati lecitinom. Prehrani je potrebno dodati vlaknaste namirnice poput sirovog voća i povrća, cjelozrnatih žitarica i mahunarki. Poželjno je redovito doručkovati i jesti više manjih obroka.

Izvor: net.hr 


Posted on Saturday, June 06, 2009 (Archive on Sunday, June 21, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren