Search  
  You are here:  Home    
Otkrili gen ćelavosti
Otkrili gen ćelavosti
 
 
 
afp
 
Manipulirajući genom koji imaju i miševi i ljudi, japanski znanstvenici dali su nadu i milijunima muškaraca koji imaju slične genetske probleme posred glave. Sigurni su – pronašli su gen ćelavosti.
 

Japanski znanstvenici identificirali su gen koji bi mogao biti odgovoran za cikličko opadanje dlake u miševa, te vjeruju da bi to otkriće moglo objasniti i gubitak kose u ljudi.

U izvještaju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, znanstvenici su opisali kako su proizveli liniju miševa koji su imali manjak gena Sox21.

"Miševi su počeli gubiti dlaku 11. dan poslije dolaska na svijet, isprva na glavi, s time da je proces napredovao prema području repa i leđa", napisali su.

"Između 20. i 25. dana, miševi su konačno izgubili svu dlaku na tijelu, pa čak i brkove. Zanimljivo je da im je nekoliko dana poslije počela nicati nova dlaka, no i ona je počela ispadati."

afp
Miševi bez gena Sox21 snimljeni 13, 16 i 25 dana nakon okota

Ciklička alopecija (gubitak kose) nastavila se više od dvije godine i u tom razdoblju u tih mutiranih miševa proširile su se lojne žlijezde koje luče sebum oko njihove dlačne folikule i zadebljao je sloj kožnih stanica.

Znanstvenici su proučili uzorke ljudske kože i pronašli dokaze istoga gena.

"Potvrdili smo Sox21 i u korijenu dlake ... Ti rezultati pokazuju da bi gen Sox21 mogao biti odgovoran za gubitak kose u ljudi", zaključili su autori.

Izvor: net.hr


Posted on Saturday, June 06, 2009 (Archive on Sunday, June 21, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren