Search  
  You are here:  Home    
Najteže se otkriju sitne prijevare u kasko osiguranju
Najteže se otkriju sitne prijevare u kasko osiguranju

 Prema procjenama stručnjaka koji se bave prijevarama u osiguranju, osiguravatelji godišnje zbog prijevara izgube i do 10 posto od ukupnog iznosa isplaćenih šteta, zbog čega je važno raditi na uspješnom suzbijanju prijevara, istaknuli su ovih dana u razgovoru s novinarima stručnjaci Grawe osiguranja. O tom se problemu govorilo i na prošlogodišnjim danima osiguranja, kada su iznijete slične procjene gubitka zbog prijevara, a mogle su se čuti i neke brojke: uz pretpostavku da je samo 2,7 posto prijavljenih šteta bilo lažnih, osiguravatelji su procijenili da je 2007. godine bilo najmanje 15.000 lažnih šteta, čija je ukupna vrijednost bila najmanje 1,5 milijardi kuna.
Unatoč tome, 2007. godine zabilježeno je samo pet prijava, što pokazuje da osiguravatelji i sami nisu dovoljno aktivni u otkrivanju prijevara.

»Problem je u tome što zbog toga trpi oko 95 posto poštenih osiguranika, prije svega tako što iznos isplaćen za prijevare posredno povećava premiju osiguranja«, upozorio je lani Slaven Dobrić, direktor Sektora za obradu šteta u Allianz osiguranju. Smatra kako bi bilo vrijeme da se i u osiguranju, po uzoru na bankarski sektor, osnuje »crna lista« onih koji su pokušali naplatiti štetu od osiguravatelja na prijevaru, no do danas nisu poduzeti ozbiljniji koraci u tom pravcu.

Prijevaru je najteže otkriti kod malih iznosa šteta, kažu u Grawe osiguranju. Riječ je, na primjer, o pokušajima vlasnika vozila da ugovore kasko osiguranje za ranije oštećeno vozilo. »U pravilu je riječ o vjetrobranskim staklima i manjim površinskim oštećenjima. No, susretali smo se i sa slučajevima većih oštećenja, pa čak i slučajevima gdje su kod sklapanja kasko osiguranja fotografirana druga vozila«, kažu u osiguranju.

Izvor: osiguranje.hr|Vjesnik


Posted on Thursday, June 04, 2009 (Archive on Friday, June 19, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: 5.00
Rating: 5

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren