Search  
  You are here:  Home    
Autoosiguranje neće biti jeftinije
Autoosiguranje neće biti jeftinije

 

Revizori, HNB i Hanfa ovih bi dana trebali dati “zeleno svjetlo” za strateško povezivanje Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. O tom vaprojektu, ali i poslovanju, razgovaramo s Hrvojem Vojkovićem, prvim čovjekom najvećega hrvatskog osiguravatelja.

CO bi ovih dana trebao dokapitalizirati HPB sa 400 milijuna kuna?


- U suradnji s revizorskom kućom Delloite provodimo analizu i razmatramo više modela i mogućnosti poslovnog i strateškog povezivanja HPB-a i CO. U razgovorima smo i s Hanfom i HNB-om o modelu i iznosu dokapitalizacije. Analiza će biti predstavljena našem nadzornom odboru.

Veća prodaja polica

Jeste li uopće zainteresirani da budete suvlasnik ili strateški partner HPB-a?

- Vjerujem da strateško povezivanje, bez obzira na model može pridonijeti poslovanju HPB-a i CO. Naš je osnovni interes povećati prodaju polica. I CO i HPB financijske su ustanove čiji rad podliježe  pravilima adekvatnosti kapitala, pa je riječ o vrlo suptilnom procesu u kojem moramo voditi računa o našoj likvidnosti i solventnosti.  

Što je s liberalizacijom autoosiguranja?

- Od 1. siječnja CO primjenjuje vlastite uvjete i cjenike za obvezno osiguranje od AO, no oni nisu znatnije promijenjeni. Izračuni Hrvatskog aktuarskog društva pokazali su da nedostaje sedam posto premije za ispunjenje svih obveza po zaključenim ugovorima o osiguranju. Osiguravatelji nemaju ekonomskog ni zakonskog prostora za sniženje cijena polica obveznog osiguranja.

Prvi u životnim

Usprkos krizi i dalje rastete, a u životnim ste osiguranjima vratili prvu poziciju od Allianza?

- Prvi put nakon 2004. godine Croatia osiguranje preuzelo je kvartalno vodeću poziciju u životnim osiguranjima. U trenutku dok tržište osiguranja pada za 1%, mi rastemo i s udjelom od 14,70% vodeći smo na tržištu. Posebno smo zadovoljni 10-postotnim rastom u klasičnim životnim osiguranjima.  

Koja osiguranja smatrate najprofitabilnijima?

- Najbolje rezultate bilježe osiguranja od nezgode,  imovnska i osiguranja od odgovornosti. Najslabije je autoosiguranje, što je direktna posljedica smanjena prodaje broja novih vozila na tržištu. Prodaja novih vozila u prvom kvartalu pala je više od 40%. Lošije ide i osiguranje kredita zbog smanjene kreditne aktivnosti banaka.

Što smatrate najvećim izazovima u ovoj godini?

- Gospodarska kriza svakako utječe i na industriju osiguranja. Bit će sve izraženiji problem naplate potraživanja. Smanjenje investicija u kapitalne projekte te pad životnog standarda izravno utječe i na niže prihode osiguravatelja.

Nastavljate se širiti?

- Prije nekoliko dana s radom je počelo društvo za prodaju neživotnih osiguranja u Makedoniji. Uskoro počinju s radom dva društva u Crnoj Gori, a do kraja godine i društvo za osiguranje života u Srbiji.

Izvor: osiguranje.hr|Jutarnji list


Posted on Thursday, June 04, 2009 (Archive on Friday, June 19, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren