Search  
  You are here:  Home    
Hrvoje Vojković: Croatia osiguranje i HPB uskoro se povezuju
Hrvoje Vojković: Croatia osiguranje i HPB uskoro se povezuju

Hrvoje Vojković: Croatia osiguranje i HPB uskoro se povezuju

Revizori, HNB i Hanfa ovih bi dana trebali dati “zeleno svjetlo” za strateško povezivanje Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke.

O tom projektu, ali i poslovanju, Jutarnji list razgovarao s Hrvojem Vojkovićem, prvim čovjekom najvećega hrvatskog osiguravatelja.

- U suradnji s revizorskom kućom Delloite provodimo analizu i razmatramo više modela i mogućnosti poslovnog i strateškog povezivanja HPB-a (ZSE:HPB-R-A) i CO (ZSE:CROS-R-A). U razgovorima smo i s Hanfom i HNB-om o modelu i iznosu dokapitalizacije. Analiza će biti predstavljena našem Nadzornom odboru. Vjerujem da strateško povezivanje, bez obzira na model može pridonijeti poslovanju HPB-a i CO. Naš je osnovni interes povećati prodaju polica. I CO i HPB financijske su ustanove čiji rad podliježe  pravilima adekvatnosti kapitala, pa je riječ o vrlo suptilnom procesu u kojem moramo voditi računa o našoj likvidnosti i solventnosti. 

Zasad, kaže Vojković, nema naznaka da će autoosiguranje biti jeftinije.

- Od 1. siječnja CO primjenjuje vlastite uvjete i cjenike za obvezno osiguranje od AO, no oni nisu znatnije promijenjeni. Izračuni Hrvatskog aktuarskog društva pokazali su da nedostaje sedam posto premije za ispunjenje svih obveza po zaključenim ugovorima o osiguranju. Osiguravatelji nemaju ekonomskog ni zakonskog prostora za sniženje cijena polica obveznog osiguranja.

Ova će godina, kaže biti puna izazova, no bez obzira na to CO će nastaviti širenje u regiji.

- Gospodarska kriza svakako utječe i na industriju osiguranja. Bit će sve izraženiji problem naplate potraživanja. Smanjenje investicija u kapitalne projekte te pad životnog standarda izravno utječe i na niže prihode osiguravatelja. Prije nekoliko dana s radom je počelo društvo za prodaju neživotnih osiguranja u Makedoniji. Uskoro počinju s radom dva društva u Crnoj Gori, a do kraja godine i društvo za osiguranje života u Srbiji.

Izvor: seebiz.eu


Posted on Tuesday, June 02, 2009 (Archive on Wednesday, June 17, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren