Search  
  You are here:  Home    
Prosječna premija u životnom osiguranju euro po stanovniku
Prosječna premija u životnom osiguranju euro po stanovniku
 
Od 1. lipnja u Makedoniji počinje s radom Croatia osiguranje, društvo za osiguranje u neživotu, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Skoplju kojoj su, uz predstavnike hrvatske kompanije, člana Nadzornog odbora kompanije Gzima Ređepija i predsjednika Uprave Hrvoja Vojkovića, nazočili i Fatmir Besimi, ministar gospodarstva Republike Makedonije te veleposlanik Hrvatske u Makedoniji Ivan Kujundžić.
Prema njihovim riječima, s 3,25 milijuna kuna ulaganja u tu kompaniju, ukupna ulaganja Croatia osiguranja na tom tržištu dosegla su oko sedam milijuna eura, čime je Croatija postala jedan od najvećih ulagača na makedonskom tržištu. Croatijina tvrtka za životna osiguranja posluje na tom tržištu već četiri godine, kao jedno od dva društva, nakon što je jedno državno prestalo s radom, koja se bave životnim osiguranjem i trenutno drži oko 39 posto tog tržišta, koliko je približno donedavno imalo i Grawe osiguranje. »Lani je Croatia u životnom osiguranju u Makedoniji, unatoč globalnoj krizi, ostvarila rast bruto zaračunate premije od 128 posto u odnosu na 2007. godinu, dok je broj polica povećan za 62 posto«, kazao je Vladimir Popovski, glavni izvršni direktor Croatia osiguranja za Makedoniju.
»Prosječan Makedonac godišnje za osiguranje izdvaja 65 eura, u Hrvatskoj 370, a usporedbe radi, u Sloveniji čak oko tisuću eura«, istaknuo je Hrvoje Vojković, naglasivši kako to pokazuje da postoji prostor za rast kompanije na tom tržištu. Dragan Lazareski, direktor CO-a za neživotna osiguranja, istaknuo je kako će to društvo biti 11. društvo koje se bavi neživotnim osiguranjima na makedonskom tržištu, a u iduće dvije do tri godine očekuju da će osvojiti sedam do osam posto tržišta.

Od 100 milijuna eura ukupne bruto premije, čak 65 posto otpada na autoosiguranja, a od ukupno 360.000 vozila u Makedoniji, njih 80 posto ima takvu policu. Njena je prosječna cijena oko 70 eura, no zbog primjene bonus-malus sustava očekuje se njeno smanjenje. Takav prostor postoji i u segmentu životnih osiguranja, budući da od ukupne bruto premije, koja je lani iznosila oko 100 milijuna eura, tek 2,4 posto otpada na životno osiguranje. Tako prosječna premija u životnom osiguranju u Makedoniji iznosi tek nešto više od jednog eura po stanovniku.

 

Izvor: osiguranje.hr|Vijesnik

Posted on Friday, May 22, 2009 (Archive on Saturday, June 06, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren