Search  
  You are here:  Home    
Croatia osiguranje dominira i u životnim i neživotnim premijama
Croatia osiguranje dominira i u životnim i neživotnim premijama

Osiguranja: Croatia osiguranje dominira i u životnim i neživotnim premijama

 Ukupna zaračunata bruto premija 26 hrvatskih osiguravatelja na kraju travnja je iznosila 3,38 milijardi kuna i bila je za 0,2 posto viša nego u isto vrijeme prošle godine, no rast je ostvaren zahvaljujući porastu premije samo u neživotnim osiguranjima, dok se kod životnih osiguranja bilježi smanjenje premije, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Naime, ukupna premija u neživotnim osiguranjima na kraju travnja ove godine iznosila je 2,6 milijardi kuna i bila je za 0,3 posto viša nego krajem travnja prošle godine, dok je premija u segmentu životnih osiguranja, u iznosu od 780,4 milijuna kuna, manja za 0,4 posto prema kraju travnja lani.

Više od trećine ukupne premije, odnosno više od 37 posto ili 1,25 milijardi kuna, otpada na zaračunatu bruto premiju Croatia osiguranja (ZSE:CROS-R-A), koje zauzima prva mjesta i prema vrijednosti premije u oba segmenta osiguranja. U neživotnim osiguranjima udio najvećeg hrvatskog osiguravatelja u ukupnoj premiji iznosi 43,79 posto (1,14 milijardi kuna), a u životnima 14,75 posto (115,08 milijuna kuna).

Na drugom je mjestu Allianz osiguranje, koje je s 363,7 milijuna kuna ukupne premije na kraju travnja ove godine zauzimalo 10,75 postotni udio na hrvatskom osiguravateljskom tržištu.

Udio Allianza u segmentu životnih osiguranja, s premijom od 105,86 milijuna kuna, iznosi 13,56 posto, čime je taj osiguravatelj i u segmentu života zauzeo drugo mjesto, dok je u segmentu neživota na trećem mjestu, s premijom u iznosu od 257,8 milijuna kuna te tržišnim udjelom od 9,91 posto.

Euroherc osiguranje (ZSE:EHOS-R-A) zauzelo je pak treće mjesto po ukupnoj zaračunatoj bruto premiji, kao i drugo mjesto u segmentu neživota, u kojem taj osiguravatelj ostvaruje cjelokupnu premiju. Premija Euroherca na kraju travnja ove godine iznosila je tako 333,66 milijuna kuna, što je 9,86 posto ukupne premije te 12,82 posto premije u segmentu neživota.

U životnim osiguranjima treće i četvrto mjesto zauzeli su Grawe Hrvatska i Merkur osiguranje, s udjelima od 10,73 odnosno 10,44 posto. Zaračunata bruto premija Grawe osiguranja u tom je segmentu iznosila 83,7 milijuna kuna, a Merkura 81,5 milijuna kuna.

Izvor: seebiz.eu


Posted on Wednesday, May 20, 2009 (Archive on Thursday, June 04, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren