Zadnja Atlantisova misija na Hubble
 
 
 
Foto: AFP
 
Space shuttle Atlantis uspješno je lansiran iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, u petu i zaključnu misiju popravka i nadogradnje svemirskog teleskopa Hubble.
 

Sedmočlana posada Atlantisa provest će u svemiru 11 dana te obaviti pet svemirskih šetnji kako bi Hubble, orbitalni opservatorij, koji već gotovo dva desetljeća snima svemir, nadogradili najsuvremenijim instrumentima koji bi trebali povećati kapacitete teleskopa do 70 puta te produljiti njegov životni vijek do 2014. godine.

Od posljednje NASA-ine servisne misije na Hubble 2002. proteklo je sedam godina, a svemirski teleskop je dizajniran tako da su mu potrebni servisi najmanje svake tri godine.

Misija planirana 2004. otkazana je nakon tragedije Columbije, a i sadašnja nosi određene rizike jer u orbiti Hubblea ima više svemirskog smeća nego u nižoj orbiti Međunarodne svemirske stanice, objavila je NASA, procjenjujući kako su izgledi "jedan prema 221" da letjelicu pogode svemirski ostaci iz ranijih misija.

Shuttle Endeavour stoga je u pripremi za slučaj da neplanirani događaj stvori potrebu spašavanja posade Atlantisa za vrijeme misije, u kojoj će se zamijeniti kamere i modul pomoću kojeg se Hubbleom upravlja sa Zemlje.

"Hubble nam je u svojem dugom životu dao nevjerojatne znanstvene podatke i gomile prekrasnih fotografija", rekao je Ed Weiler, pomoćnik upravitelja u NASA-inoj Upravi za znanstvene misije.

"Bude li ova servisna misija uspješna, imat ćemo teleskop koji će nastaviti uzbuđivati i znanstvenike i najširu javnost", rekao je.

Najveća Hubbleova otkrića:

starost svemira (13,7 milijardi godina)
gotovo sve galaktike imaju crnu rupu u svom središtu
proces nastanka planeta je relativno uobičajen
prva organska molekula u atmosferi planeta koji kruži oko druge zvijezde
dokaz da se širenje svemira ubrzava (uzrokovano nepoznatom silom koja čini oko 72% materije i energije svemira)

Izvor: net.hr

Posted on Saturday, May 16, 2009 (Archive on Sunday, May 31, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren