Klimatske promjene i osigurateljski troškovi

 

Prema jednom nedavnom istraživanju Udruge britanskih osiguratelja (ABI), osiguravajuća društva koja djeluju u područjima izloženijim olujama i poplavama predviđaju da će se troškovi povezani s ovim događajima znatno povećati i da će to dovesti do povećanja troškova pokrića, koji bi se mogli udvostručiti u narednih 10 godina.
 
Tijekom 2008.  registrirana je povijesno jako visoka vrijednost ekonomskih šteta nastalih zbog katastrofalnih događaja, što prirodnih što onih koje je uzrokovao čovjek,  što su u cijelosti prouzročili ekonomske gubitke od oko 270 milijardi dolara; u 2007. ukupne štete su iznosile oko 70 milijardi.
 
U 2008. od 52 milijarde dolara, koje su osiguravajuća društva dala za pokriće katastrofalnih šteta (20 posto od ukupnih katastrofalnih šteta), 44 milijarde su bile uzrokovane prirodnim nepogodama, osobito olujama.
 
Istraživanje ABI-a ističe da industrije koje su premjestile proizvodne aktivnosti u zemlje koje se naglo razvijaju, kao Kina i Indija, će biti izložene štetama prouzrokovanih klimatskom promjenom.
 

Procijenjuje se, zapravo, da će 2050.  80 posto proizvodnje izvršene samo u Kini doći iz područja izloženih poplavama. Tvrtke će se tako smanjiti, u u nekim slučajevima i drastično. Neke tvrtke bi mogle biti prisiljene na promjenu vlastite strategije proizvodne lokalizacije zbog manjka osiguravajućih pokrića prilagođenih rizicima.

Izvor: osiguranje.hr|assinews.it


Posted on Tuesday, May 12, 2009 (Archive on Wednesday, May 27, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren