Search  
  You are here:  Home    
Španjolska gripa napadala je u tri vala

 

Španjolska gripa napadala je u tri vala

 
 
 
 
Pandemija španjolske gripe, koja je 1918.- 1919. pokosila najmanje 40 milijuna ljudi u svijetu, širila se u tri vala. U proljeće te dva kasnija, iznimno smrtonosna, u jesen i u zimu.
 

"Pandemije koje poznajemo šire se na mahove. Prvi val pandemije iz 1918. pojavio se u ožujku-travnju, točno u isto vrijeme kao danas, ali nije usmrtio velik broj ljudi, a val u listopadu-studenome, koji se vratio preko južne hemisfere, bio je puno strašniji", ističe Patrick Berche, voditelj mikrobiološke službe u bolnici Necker Enfants Malades u Parizu.

Pandemija iz 1918. "proširila se više manje istodobno, u tri različita vala i u razdoblju od 12 mjeseci, u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi", ističu stručnjaci u napisu pod nazivom "Gripa iz 1918: majka svih pandemija", objavljenom 2006.

Premda je prvi val "najbolje opisan u SAD-u u ožujku 1918.", zemljopisno podrijetlo virusa nije utvrđeno, rekli su Jeffery Tautenberger (Institut za patologiju pri američkoj vojsci) i David Morens (Nacionalni institut za zdravlje - NIH) u časopisu Nove zarazne bolesti, koji objavljuje Američko središte za nadzor bolesti (CDC).

Velika smrtnost od španjolske gripe može se protumačiti presnažnom reakcijom imuniteta, koja je uzrokovala uništenje velikog broja stanica kod bolesnika, stoji u drugim radovima Jefferyja Tautenbergera objavljenim u britanskom znanstvenom časopisu Nature.

Stopa smrtnosti među oboljelima od španjolske gripe premašila je 2,5 posto, a kod drugih pandemija gripe zadržala se ispod jednog promila (0,1 posto), podsjećaju ova dvojica stručnjaka.

Španjolsku gripu uzrokovao je virus H1N1, ali različit od onoga koji se nedavno pojavio u Meksiku. Budući da virusi gripe stalno mutiraju, njihov potpuni naziv govori o njihovu zemljopisnom podrijetlu i o nadnevku pojavljivanja.


Izvor: net.hr


Posted on Sunday, May 10, 2009 (Archive on Monday, May 25, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren