Ljubavne sabotaže

 
 
 
 
Bilo da je u pitanju loš tajming za svađu, nesigurnost ili prigovaranje, raznim eskapadama smo skloni sabotirati vlastitu vezu. Zašto je to problem i može li se tome stati na kraj?
 

1. Tjelesna nesigurnost

Znate da imate ovaj problem ako...
Nelagodno vam je i imate se naviku pokrivati svaki put kad vas partner vidi golu. Komplimenti vas čine nervoznima i odmah zauzimate obrambeni stav. Razmišljajući o njegovim tjelesnim osobinama, pitate se što radi s vama.

Zašto je to problem?
Kad se sramimo vlastitog tijela, povlačimo se u sebe, seksualno smo sputani i imamo problema s oslobađanjem, kaže stručnjakinja za veze dr. Alice Pisciotto. Mnogi ljudi rade pogrešne stvari kako bi se bolje nosili s vlastitom nesigurnošću, naprimjer napiju se kako bi se opuštenije poseksali, što može pokvariti bliskost u vezi.

Što učiniti?
Prvi korak je da postanete svjesni situacije, kada vam npr. partner kaže da lijepo izgledate u haljini, a vi čujete "trebala bi ići u teretanu", to nije zato jer je on sarkastičan, nego zato jer se vi sramite vlastitog tijela.

Drugi korak je naučiti otvoreno i iskreno razgovarati o tome kako se osjećate. Objasnite partneru da se osjećate nesigurno, a da biste što lakše poradili na tome, za početak prestanite o sebi govoriti ružne stvari.

2. Loš tajming

Znate da imate ovaj problema ako...
Nedavno ste se posvađali na nekoj romantičnoj večeri, obiteljskom okupljanju ili poslovnom događanju. Ili još gore, napali ste partnera one sekunde čim ste ostali sami.

Zašto je to problem?
Ovakvo ponašanje zaista izluđuje muškarce. Svi znaju koliko je komunikacija važna za kvalitetnu vezu, ali je još važnije gdje i kada komunicirati. Izlaganje problema na nekim neprikladnim mjestima i u nezgodno vrijeme neće imati pozitivan učinak, već će prouzrokovati čitav niz novih problema.

Što učiniti?
Ako želite raspravljati o nekom problemu, bilo bi dobro to najaviti partneru. "To i to me muči i htjela bih da večeras o tome porazgovaramo", bit će sasvim dovoljno. Važno je i da ne raspravljate telefonom, porukama i e-mailom, najprikladnije je to napraviti licem u lice.

3. Eksplozivnost

Znate da je ovo problem ako...
Partner se stalno žali na vašu viku, bilo da je zaboravio baciti smeće, ili pokupiti kapute iz kemijske čistionice, ili je bacio vaš rukopis na kojem potajno radite.

Zašto je to problem?
Ako nekome kažete volim te, ne znate kako će reagirati, zauzvrat možete dobiti isto to, ili poljubac, ili neke loše vijesti, no ako vičete na nekoga, onda znate da će vam biti uzvraćeno istom mjerom. Neumjerena ljutnja možda upućuje na nesigurnost. A ako je partner često pod pritiskom jer se boji da bi mogao stati u minsko polje, to će ga s vremenom udaljiti od vas.

Što učiniti?
Sljedeći put kada mislite eksplodirati jer ste ljuti na partnera, zastanite i zapitajte se čemu zapravo takva ljutnja. Jeste li možda ljuti zbog nekih drugih osjećaja ili nekih neriješenih i neizgovorenih problema? Umjesto da počnete urlati, pokušajte smireno reći što vas muči. Umjesto da kažete: "Nisi me nazvao. Nije ti stalo do mene", možete reći: "Naljutila sam se kada me nisi nazvao zato jer sam pomislila da ti nije stalo do mene."

4. Da, ali...

Znate da imate ovaj problem ako...
Stalno uspoređujete tko je što i kada radio."Da, večeras se družimo s mojim društvom, ali smo se s njegovim društvom družili zadnjih pet dana."

Zašto je to problem?
Ovakvo ponašanje upućuje na to da se ne osjećate sigurno i shvaćeno. Osjećate kao da vaš partner ne shvaća koliko toga žrtvujete za vezu, i to se na kraju pretvori u "da, ali..."

"Da, odveo si me sinoć na večeru, ali sam ja platila posljednje tri" ili "Da, ti si inicirao seks večeras, ali ga inače uvijek ja iniciram", ili "Da, stalo ti je do mene, ali je meni do tebe više stalo."

Što učiniti?
Kada se uhvatite u situaciji da se spremate izgovoriti "da, ali..." zastanite i upitajte se zašto. Perete li zaista samo vi suđe i htjeli biste da se partner uključi u kućanske poslove, ili je to posljedica većeg problema: smatrate kako se više žrtvujete za vezu, a suđe je samo jedan od primjera?

Nadmetanje je tko je bolji u vezi ravno je dječjem ponašanju koje biste trebali izbjegavati. Reagirajte kada vam misli odu u "da, ali..." smjeru. Možda vi češće plaćate večere, ali on zato daje više u nekom drugom smislu, naprimjer češće ide u nabavku namirnica.

5. Prošlost upravlja sadašnjošću

Znate da imate ovaj problem ako...
Krivite svog sadašnjeg partnera za probleme koje ste imali u prošloj vezi: bivši vas je prevario s trenericom te zbog toga sadašnjeg dečka želite držati što dalje od teretane.

Zašto je to problem?
Ako sumnjate da će vas sadašnji dečko prevariti kao i bivši, podsvjesno se vraćate na stari problem. Pokušavajući razriješiti nešto što se odigralo u prošlosti, stvorit ćete nove probleme u sadašnjoj vezi.

Što učiniti?
Zapitajte se muče li vas još uvijek neki problemi iz prethodne veze. Ako je tako, kada se sljedeći put naljutite na sadašnjeg dečka, ne izvlačite stare probleme i ne optužujte ga za nešto za što nije kriv.


Izvor: net.hr


Posted on Saturday, May 09, 2009 (Archive on Sunday, May 24, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren