Rekonstruirano lice prvog Europljanina
Image
Ako ste se pitali kako je izgledao prvi Europljanin, pred vama je odgovor na to pitanje. Slika prikazuje prvog muškarca, ili ženu, koji je živio/živjela na Karpatima, gdje je danas smještena Rumunjska. Govorimo o razdoblju prije 35.000 godina.

Umjetnička rekonstrukcija lica koje bi moglo biti muško ili žensko temelji se na ostacima dijelova lubanje i čeljusti pronađenih u pećini gdje su obično hibernirali medvjedi.

Linije lica prvog Europljanina vrlo su slične njihovim afričkim precima, a u to vrijeme, baš kako pokazuje rekonstrukcija lica, nije bilo moguće odrediti prema licu radi li se o muškarcu ili ženi.

Richard Neave, umjetnik forenzičar, koji je rekonstruirao lice Europljanina u glini, svoje procjene temelji na pažljivom mjerenju dijelova kosti, te svom dugogodišnjem proučavanju tkiva lica, te kako ono oblikuje lice.

Inače, ova je "skulptura" načinjena za potrebe BBC-ove emisije "The Incredible Human Journey", koja govori o ljudskom podrijetlu i evoluciji, od rodne Afrike pa do migracijskih ruta putem kojih smo došli i do najudaljenijih mjesta na globusu.

Po obliku kostiju nemoguće je odrediti boju kože pojedinca, iako znanstvenici uglavnom nagađaju da je vjerojatno bila nešto tamnija nego koža modernih Europljana, upravo zbog afričkog podrijetla, prenosi Večernji.

Izvor: svevijesti.ba


Posted on Saturday, May 09, 2009 (Archive on Sunday, May 24, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren