Search  
  You are here:  Home    
Osiguravatelji: Slovencima za pad kriva oluja, a Hrvatima?
Osiguravatelji: Slovencima za pad kriva oluja, a Hrvatima?
 

 

 

Slovenskom Triglavu dobit je pala 97 posto, a Sava Re je 2008. završila s gubitkom. Croatia osiguranje ostvarilo je 65,9 mil. kuna dobiti, gotovo upola manje nego godinu prije

 

Slovenski mediji u ponedjeljak su objavili kako su njihova dva najveća osiguravatelja Triglav i Sava prošlu godinu završila s lošijim poslovnim rezultatima nego 2007.

 Naime, Zavarovalnici Triglav dobit je lani pala za čak 97 posto i iznosila 1,6 milijuna eura. To je, inače, i najlošije poslovanje Triglava u posljednjih deset godina. Istodobno, Sava Re prošle je godine ostvarila gubitak od 8,5 milijuna eura.

 Zanimljivo je da su oba osiguravatelja kao glavni razlog lošeg poslovanja navela snažne oluje koje su lani pogodile Sloveniju i prouzročile štete od 155 milijuna eura, a to je porast od 56 posto u odnosu na godinu ranije.

Iako na tiskovnim konferencijama u povodu objave godišnjih financijskih izvještaja o tome nije bilo ni riječi, a kako su objavili vodeći slovenski dnevnici, na lošije poslovanje slovenskih osiguravatelja također je utjecalo i loše poslovanje njihovih tvrtka kćeri. I to prije svega podružnica Triglava u Slovačkoj koji je ostvario premije od 303 tisuće eura dok su u istom razdoblju isplatiti 5,4 milijuna eura za štete, pa je ukupni gubitak bio 5,8 milijuna eura.

Što se tiče Save Re, i njezine su podružnice stvorile gubitke. Tako je društvo Dukagjini sa sjedištem na Kosovu imalo gubitak od oko pola milijuna eura, a   Sava Montenegro osiguranje ostvarilo je lani tek 78,7 posto poslovnog plana.


Niti osiguravajuća društva u Hrvatskoj lani nisu poslovala mnogo bolje.
Naime, iako je od 25 aktivnih društava cjelogodišnji rezultat javno poznat tek za nekolicinu, zna se kako je Croatia osiguranje izvijestilo o 65,9 milijuna kuna dobiti, što je gotovo upola manje nego godinu prije. Istodobno, dobit Allianza je iznosila 16,5 milijuna kuna, Jadranskog osiguranja 36,7 milijuna, dok Grawe bilježi oko 33 milijuna kuna dobiti.

 Dominantan problem, koji je lani financijski stisnuo industriju i srezao dobit, izvire iz nedostatne premije, dok su istodobno troškovi poslovanja rasli. U kontinuitetu osam godina (zaključno s 2007.) premijski prihod na razini branše godišnje je u prosjeku rastao između 10 i 11 posto. Obračun za 2008. donio je oštro usporavanje, a premija je na godišnjoj razini povećana samo 6,8 posto. I dok je, primjerice, u 2006. s dobiti poslovalo 18, a gubitak su iskazala četiri društva, u 2007. gubitak bilježi sedam, a dobit 16 društava. Rezultat za 2008. navodno je u minus gurnuo gotovo polovicu društava. Doduše, Hanfa još prikuplja izvješća o poslovanju, a zaključni financijski učinak branše za 2008. mogao bi biti poznat tek za mjesec-dva.

Izvor: bankamagazine.hr


Posted on Wednesday, May 06, 2009 (Archive on Thursday, May 21, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren