Osiguravatelji ne plaćaju naknadu zdravstvu

 

Osiguratelji koji tržištu nude police osiguranja od odgovornosti za uporabu motornih vozila (AO police) u prvom tromjesečju 2009. ostvarili su premiju u visini 665 milijuna kuna. Na temelju u prosincu usvojenog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i nametnute obveze izdvajanja 10 posto AO premije za Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje društva su već morala uplatiti 66,5 milijuna kuna.
 

Uplate na čekanju
Osim Croatia osiguranja koje disciplinirano mora provoditi odluke vlasnika (Vlade) preostalih 12 društava nije obavilo uplatu. Samo su, potvrđeno je Poslovnom dnevniku u više društava, rezervirali iznos obveze. Motiv za takvo postupanje, ističu, nalazi se u činjenici što je tijekom proteklog razdoblja na osnovi faktura ispostavljenih od HZZO-a branša za tu namjenu godišnje ukupno izdvajala od 42 do 67 milijuna kuna. Upravo stoga su, podsjećaju, ne bježeći od razumne obveze preko Hrvatskog ureda za osiguranje podnijeli zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona koji će im samo ove godine nepravično uzeti više od 200 milijuna kuna. Među 13 društava koja nude AO police u razdoblju 2005. – 2007. samo su Allianz, Euroherc i Jadransko osiguranje imali pozitivan tehnički rezultat (“dobit”).

Prijeteći gubitak
Svi ostali bilježe gubitak u jednoj ili kroz sve tri kalendarske godine. To je jedan od razloga zbog kojeg Hanfa gotovo godinu i pol nakon što je zakon dopustio liberalizirane cjenike i dalje stopira provedbu. U 2005. industrija je na AO policama bila u gubitku 11 milijuna kuna, u 2006. čak 46 milijuna, dok je 2007. zaključena u plusu, sa 47 milijuna kuna. Podaci za 2008. još nisu poznati, situacija navodno nije dobra. Neslužbeno se čuje kako regulator razmišlja od vlasnika društava zatražiti financijsku injekciju za AO segment da spriječi moguće urušavanje tržišta zbog nameta za HZZO. Međutim, ta problematika ne zanima ministra zdravstva Darka Milinovića. U Večernjem listu on je u nedjelju najavio ovrhu osiguratelja i računa na aktivnu potporu Hanfe i Ministarstva financija. Naime, u žurbi usvajanja zakona zaboravljena je odredba kojom bi se utvrdila procedura prisilne naplate ako se društva ogluše. Nedostatak je uočen tek poslije. Zbog toga je za dodatnu novu obvezu osiguratelja, od 2009. financiraju i rad turističkih zajednica, za automatizam naplate zadužena Porezna uprava.

Izvor: osiguranje.hr|Poslovni dnevnik


Posted on Wednesday, May 06, 2009 (Archive on Thursday, May 21, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren