Grupa Croatia osiguranje: Dobit poskočila 258 posto

Grupa Croatia osiguranje: Dobit poskočila 258 posto

Konsolidirana neto dobit Croatia osiguranja u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosi 41,9 milijuna kuna što je porast za čak 258,6 posto prema istom razdoblju prošle godine, podatak je iz financijskog izvještaja Croatia osiguranja objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Pojašnjava se da je preusmjeravanjem dijela sredstava uloženih u mješovite i dioničke investicijske fondove iz portfelja koji ima utjecaj, u portfelj koji nema utjecaj na račun dobiti i gubitka, Grupa uspjela prekinuti negativni utjecaj pada vrijednosti investicijskih fondova na rezultat ulaganja.

Grupa, u kojoj je uz Croatia osiguranje d.d. i 12 ovisnih društava, u prvom je tromjesečju ostvarila ukupne prihode od 1,07 milijardi kuna što je 11,2 više nego u prvom tromjesečju 2008. godine.

Ukupni rashodi iznose 1,01 milijardu kuna ili 7,2 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Zaračunata premija porasla je za 1,1 posto i iznosi 1,09 milijardi kuna dok likvidirane štete kao najveći rashod u osiguranju bilježe porast za 5,7 posto i iznose 528,4 milijuna kuna.

U poslovima ulaganja sredstava u prvom tromjesečju 2009. godine, Grupa je usprkos negativnim kretanjima na financijskom tržištu ostvarila izuzetno dobre rezultate u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kaže se u izvještaju.

U izvješću se pojašnjava da je preusmjeravanjem dijela sredstava uloženih u mješovite i dioničke investicijske fondove iz portfelja koji ima utjecaj, u portfelj koji nema utjecaj na račun dobiti i gubitka, Grupa uspjela prekinuti negativni utjecaj pada vrijednosti investicijskih fondova na rezultat ulaganja.

Također, dodaje se, na rezultat poslovanja povoljno je utjecalo povećanje ulaganja u depozite u bankama, obveznice, trezorske zapise i komercijalne zapise relativno niskog rizika, ali konkurentnog prinosa.

Na povećanje prihoda od ulaganja znatno je utjecalo povećanje kamatnih stopa na depozite u bankama, osobito kod kratkoročnih oročenja kao i povećanje kamatnih stopa na zajmove koji se odobravaju osiguranicima. Porast tečaja EUR-a u prvom kvartalu 2009. takoñer je utjecao na povećanje prihoda od ulaganja kroz pozitivne tečajne razlike. Na rezultat od ulaganja utjecao je i rezultat ostvaren od vrijednosnog usklañenja ulaganja u nekretnine.

Izvor: seebiz.eu


Posted on Tuesday, May 05, 2009 (Archive on Wednesday, May 20, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren