Search  
  You are here:  Home    
Najudaljenija stvar ikada
Najudaljenija stvar ikada
 
 
 
 
 
Astronomi su potvrdili otkriće najstarijeg i najudaljenijeg objekta u svemiru – samouništenje masivne zvijezde koja je eksplodirala 13,1 milijardu svjetlosnih godina od Zemlje.
 

Detonirala se oko 640 milijuna godina nakon Velikog praska, u vrijeme završetka kozmičkog "srednjeg vijeka", kad su prve zvijezde i galaktike počele sjajiti u mraku svemira.

Blijeda eksplozija gama-zraka, koju je prošli tjedan snimio NASA-in satelit Swift, potukla je prethodni rekord za najstariji i najudaljeniji poznati objekt u svemiru.

Nekoliko znanstvenih timova, uključujući i skupinu koja je koristila teleskop Gemini-North na Havajima i europskog tima, koji je koristio Vrlo veliki teleskop u Čileu, brzo se dalo na posao potvrđivanja Swiftovog otkrića.

Eksplozija gama-zraka (GRB) – najsjajniji je tip zvjezdane eksplozije, a nastaje kad se masivna, rotirajuća zvijezda uruši i stvori crnu rupu te izbaci mlazove plina gotovo na brzini svjetla.

Ti mlazovi šalju prema nama gama-zrake, zajedno s "odsjajem" na drugim valnim duljinama, kad mlaz zagrije okolni plin.

Na temelju odsjaja koji se "protegnuo" širenjem svemira od trenutka eksplozije, znanstvenici su izračunali vrijeme kada se eksplozija dogodila.

To znači da su te gama-zrake putovale 13,1 milijardu svjetlosnih godina prije nego su doprle do Zemlje.

To se dogodilo toliko "davno" da je besmisleno postavljati neke određene "udaljenosti" s obzirom da se od te eksplozije svemir višestruko proširio, a iz perspektive "eksplozije", nastanak Zemlje događa se 8,5 milijardi godina u budućnosti.

Od lansiranja 2004. godine Swift je nedvojbeno "vidio" eksplozije gama-zraka koje su se dogodile i prije, ali je njihov odsjaj toliko blijed da ih astronomi sa Zemlje nisu mogli vidjeti i potvrditi.

Izvor: net.hr


Posted on Saturday, May 02, 2009 (Archive on Sunday, May 17, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren