Search  
  You are here:  Home    
Novi zakoni za osiguravatelje i agencije za kreditni rejting
Novi zakoni za osiguravatelje i agencije za kreditni rejting

 

Europski parlament usvojio je nove propise za osiguravateljski sektor kojima bi se trebao smanjiti rizik i osigurati bolja zaštita svim akterima, a prihvatio je i prijedlog novih propisa za agencije za kreditni rejting. Time su parlamentarci ažurirali 30 godina stare propise, uvažavajući činjenicu da osiguravateljskim sektorom dominira desetak velikih prekograničnih grupacija poput Allianza, Assicurazioni Generalija i Avive.
 

Novi će propisi pomoći ojačati financijsku stabilnost sofisticiranijim zahtjevima u vezi sa solventnošću, pri čemu su uzeti u obzir rizici s kojima se suočavaju osiguravatelji.

Parlamentarci su postigli dogovor o reformi postojećih propisa, nazvanoj Solventnost II, odustajući od prijedloga da se prekogranične tvrtke podvrgnu nadzoru regulatora u matičnoj zemlji pojedinih prekograničnih tvrtki, koji bi tako odlučivao i o visini kapitala predviđenog za pokrivanje rizika.

 

Povjerenik EU za unutarnje tržište Charlie McCreevy, autor nacrta reforme, naglasio je u raspravi u Strasbourgu da je razočaran odbacivanjem takvih prijedloga. Glavni je razlog bio otpor pojedinih članica EU koje su strahovale od ustupanja regulatornih ovlasti.

 

Parlament je usvojio nove propise s 593 glasa za i 80 glasova protiv, i to na temelju nacrta koji je prethodno usuglašen sa članicama EU.

 
 

Zastupnici EP-a naknadno su poduprli i nove propise o agencijama za kreditni rejting, kojima se po prvi puta uvodi obveza njihove registracije i regulira njihov nadzor. Agencije su se suočene s kritikama da su sa zakašnjenjem upozorile ulagače na rizike kod sekuritiziranih proizvoda, koji su postali gotovo bezvrijedni u razdoblju krize na kreditnim tržištima, i to usprkos visokim rejtinzima.

 

Parlamentarci su glasali za prijedloge s 569 glasova za, 47 glasova protiv, te četiri suzdržana glasa.

 

Prethodno su veleposlanici članica EU parafirali usuglašeni prijedlog propisa, time signaliziravši zeleno svjetlo za njegovo usvajanje.

Izvor: osiguranje.hr\business.hr


Posted on Monday, April 27, 2009 (Archive on Tuesday, May 12, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren