Search  
  You are here:  Home    
Sarajevo-osiguranje: Nezakonito uvećana dobit 2007.
Sarajevo-osiguranje: Nezakonito uvećana dobit 2007.

Sarajevo-osiguranje: Nezakonito uvećana dobit 2007.

Osiguravajuća kuća Sarajevo osiguranje, u kojoj Vlada Federacije BiH ima oko 45 odsto vlasničkog udjela, u 2007. godini nezakonito je uvećala svoju dobit za nekoliko miliona KM.

Pokazala je to dosadašnja istraga o poslovanju ove firme koju provodi Finansijska policija FBiH, pišu Nezavisne novine.
 
“Emisijom dionica urađena je dokapitalizacija Sarajevo osiguranja (SASE:SOSOR). Nominalna vrijednost dionice bila je 12,5 KM, a prodate su po cijeni od 25 KM. Nove dionice kupili su vlasnici ove kompanije među kojima je i Vlada FBiH. Potom je uprava razliku u cijeni između nominalne i ostvarane vrijednosti dionice knjižila kao dobit, čime je lažno uvećala svoju dobit za nekoliko miliona KM na koju je plaćen i porez”, navedeno je u izvještaju o dosadašnjim rezultataim istrage Finansijske policije, koja je započela prošle godine.
Kasnije je odluka o knjiženju ovog prihoda promijenjena ‘pa je nanesena šteta kompaniji i državi kao jednom od njenih vlasnika’”,.

Prema podacima objavljenim na Internet stranici Sarajevo osiguranja, kako se navodi u Nezavisnim, u dokapitalizaciji su postojeći dioničari u periodu od 28. decembra 2007. godine do 22. februara 2008. godine upisali 960.000 redovnih dionica po cijeni od 25 KM. Nominalna vrijednost jedne dionice je 12,50 KM a dionička premija po dionici takođe 12,50 KM. Upisano je i uplaćeno ukupno 24 miliona KM, od čega po osnovu nominalne vrijednosti 12 miliona KM i po osnovu dioničke premije 12 miliona KM.

“Riječ je o grešci u knjiženju zbog pogrešne primjene međunarodnog računovodstvenog standarda koja nije proizvela nikakve štetne efekte, a što je bila i kvalifikacija u nezavisnom revizijskom mišljenju na finansijske izvještaje za 2007. godinu. Ista ta kvalifikacija eksternog revizora je usvojena od strane dioničara na Skupštini Sarajevo-osiguranja održanoj u aprilu 2008. godine i naloženo je otklanjanje kvalifikacije”, kazali su u Službi za marketing, istraživanje tržišta i odnose s javnošću Sarajevo osiguranja.

U toku dosadašnje istrage, osim pogrešno prikazane dobiti, inspektori Finansijske policije provjeravaju i odluke Sarajevo osiguranja o izgradnji poslovne zgrade u ulici Franca Lehara. S kompanijom OKI ušli su u zajednički projekat izgradnje poslovne zgrade na zemljištu koje je u vlasništvu ove osiguravajuće kuće. Inspektori istražuju zašto je ova osiguravajuća kuća projekat vrijedan nekoliko desetina miliona KM prepustila firmi OKI za ukupno 3,6 miliona KM.

Sarajevo osiguranje je bilo titular prava na izvođenje radova na totalnoj rekonstrukciji - novoj izgradnji i dogradnji poslovnog objekta. Da bi bila izbjegnuta situacija u kojoj bi, zbog neizgradnje objekta, došlo do oduzimanja građevinske dozvole, pokrenute su aktivnosti oko prodaje zemljišta, odnosno investicije koje traju od 2002. godine. Odmah po zaključenju ugovora, Sarajevo osiguranje je od firme OKI dobilo nadoknadu za dio dotadašnjih ulaganja u iznosu od dva miliona KM. Nije bilo sredstava za nastavak zajedničkog ulaganja, pa smo prihvatili isplatu još 1,6 miliona KM na ime udjela u zajedničkom ulaganju”, kazali su u Sarajevo osiguranju.

Ističu da je procijenjeno da je ukupni iznos od 3,6 miliona KM optimalna vrijednost za građevinsko zemljište, za koje je prijetila opasnost oduzimanja građevinske dozvole.

Izvor: seebiz.eu


Posted on Friday, April 24, 2009 (Archive on Saturday, May 09, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren