Traži se nepoznati planet
Traži se nepoznati planet
 
Izvor: NASA
 
NASA-ine sonde-bliznake STEREO počinju tražiti ostatke drevnog planeta koji je kružio oko Sunca i blizu Zemljine orbite. Pronađu li išta, mogle bi riješiti veliku tajnu – porijeklo Mjeseca.
 


"Planet se zove Teja", kaže Mike Kaiser, znanstvenik iz projekta STEREO pri Svemirskom centru Goddard.

"To je hipotetski svijet. Nikad je zapravo nismo vidjeli, ali neki istraživači vjeruju da je postojala prije 4,5 milijardi godina – kada je nakon sudara sa Zemljom nastao Mjesec".

"Hipotezu Teju" su prvi iznijeli teoretičari s Princetona Edward Belbruno i Richard Gott.

Ime Teja znači 'božica', a stari su je Grci poznavali i kao Eurifesu (Sjajnu).
Bila je božica vida i nebesa, a također i sjaja i dragulja. Njezin muž i brat je Hiperion s kojim je imala troje djece – Helija (Sunce), Eju (Zora) i Selenu (Mjesec).
Počinje s popularnom teorijom Velikog udara, nakon kojeg je nastao Mjesec. Mnogi astronomi vjeruju da se u formativnim godinama Sunčevog sustava protoplanet veličine Marsa sudario sa Zemljom.

Ostaci tog sudara, "mješani materijal" oba nebeska tijela, ušao je u Zemljinu orbitu te je od njih konačno nastao Mjesec.

Taj scenarij objašnjava mnoge aspekte lunarne geologije, uključujući i veličinu Mjeseca te gustoću i izotopski sastav Mjesečevih stijena.

To je dobra teorija, ali jedno neugodno pitanje ostavlja bez odgovora: Odakle je došao takav velikli protoplanet?

Taj planet je nastao istovremeno kad i Zemlja, u gravitackijski stabilnim točkama na zemljinoj orbiti L4 i L5.

Na tim mjestima, planetezimali (gromade kamenja i manji asteroidi) formirali su veće tijelo na jednak način kao što se formirala i proto-Zemlja.

Nakon što su planeti "narasli", njihovi međusobni gravitacijski utjecaji, kao i utjecaji drugih planeta (Venere i Marsa) rezultirali su sudarom dvaju planeta.

Ako je teorija točna, planet Teja već odavno ne postoji (čak štoviše, hodamo po njegovim ostacima!), no možda u točkama L4 i L5 postoje neki maleni asteoridi koji su ostali nakon formiranja Teje.

Teleskopi su već proučavali ta područja, ali do sada neuspješno. (Pronađeni su asteroidi u L4 i L5 točkama oko drugih planeta: Jupitera i Marsa – samo 4 komada, jedan od kojih su otkrili naši mladi znanstvenici braća Cikota.

Međutim, to se odnosi samo na objekte veće od 1 kilometra – STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory) sonde imaju priliku direktno proučavati to područje.

Potraga je već počela prije mjesec dana kada su sonde napravile prve snimke. Za sada nije pronađeno ništa osim već nekoliko poznatih asteroida i kometa Itagaki, kojeg su snimile tek nekoliko dana nakon njegovog otkrića.

Potraga će se nastaviti i dalje budući da su L4 i L5 zapravo područja koja se protežu do 50 milijuna kilometara širine. STEREO sonde se tek približavaju tim područjima, a u blizini središta će biti u listopadu ove godine.

Njihova primarna misija je zapravo proučavanje aktivnosti Sunca, no ako pronađu neki asteroid na ovom području, ispitivanjem njegovog sastava mogli bi dobiti definitivni odgovor o nastanku našeg planeta.

Izvor: net.hr


Posted on Saturday, April 25, 2009 (Archive on Sunday, May 10, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren