Razvoj života povezan s padom razina nikla
Razvoj života povezan s padom razina nikla
 
 
Do povećanja koncentracije kisika u atmosferi, koje je omogućilo pojavu složenih oblika života, došlo je zahvaljujući snižavanju količine nikla prije 2,4 milijarde godina.
 


"Ta oksigenacija je nepovratno promijenila okoliš na površini Zemlje i omogućila nastanak naprednijih oblika života", tvrdi Dimitrij Papineau iz geofizičkog laboratorija Instituta Carnegie, koautor studije objavljene obajvljene u magazinu Nature.

U tom razdoblju su na Zemlji vladali jednostavni organizmi, poput bakterija i modro-zelenih algi. Eukarioti, stanice s jezgrom DNK, treće veliko grananje na stablu života kojem pripadaju sve višestanične biljke i životinje, pojavili su se tek nakon oksigenacije atmosfere.

Znanstvenici već otprije znaju da je povećanje koncentracije kisika omogućilo rapidni pad razine metana u atmosferi, a analizirajući stjenovite formacije iz razdoblja od prije 2,4 milijarde godina ekipa Kurta Konhausera, sa Sveučilišta Alberta u Edmontonu, je utvrdila da je razina nikla naglo pala tik prije nego će se kisik pojaviti u obilnijim količinama.

Prije oksigenacije, životom na Zemlji dominirali su metanogeni, jednostanični organizmi koji su u velikim količinama ispuštali metan, onemogućujući kisiku da se nagomila u atmosferi.

Za metabolizaciju metana, ti su organizmi konzumirali nikal, koji je prije 2,7 milijardi godina bio prisutan u količinama većim 400 puta od današnjih.

Prije 2,5 milijardi godina, količina nikla je već pala na polovicu. Nekoliko stotina milijuna godina poslije, metanogeni, lišeni nutrienata, su pali u rasprostranjenosti.

To je otvorilo put cijanobakterijama, potom rađanju složenijih organizama, među kojima su, nekoliko stotina milijuna godina kasnije, eukarioti.

Istraživači smatraju da je do smanjenja količine nikla na površini Zemlje došlo zahvaljujući promjeni temperature plašta, što je izazvalo smanjenje izljeva lave bogate niklom iz unutrašnjosti planeta prema oceanima.

Izvor: net.hr


Posted on Saturday, April 25, 2009 (Archive on Sunday, May 10, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren