Search  
  You are here:  Home    
Žena s 'tri' ruke
Žena s 'tri' ruke
Žena s 'tri' ruke
 
 
Jednoj ženi je nakon moždanog udara 'izrasla' treća, fantomska ruka koju koristi kao i prave. Magnetska rezonanca je pokazala da njen mozak uistinu reagira na novi ud, izdaje informacije i prima reakcije.
 


Nakon moždanog udara jedna žena je razvila treću, fantomsku ruku, koju koristi kao i "prave udove", a testovi su to i dokazali.

Ne samo da njen mozak pomiče "treću" ruku kao i druge dvije, nego i ostatak tijela reagira kada ga dotakne fantomska ruka.
Ona "vidi" novu ruku i njom se može čak i počeškati kad je svrbi.

Ovo je prvi zabilježeni slučaj pacijenta koji može vidjeti, osjećati i micati fantomski ud, rekao je tim istraživača za časopis Annals of Neurology.

I oni vjeruju da njihova studija može dokazati vezu između ovog fenomena i izvantjelesnog iskustva.

Ova 64-godišnja žena je nakon moždanog udara izgubila mogućnost kontrole nad lijevom rukom, no njen mozak prepoznaje iluzivni ud koji je zauzeo njeno mjesto.

Znanstvenici u Sveučilišnoj bolnici u Ženevi koriste magnetsku rezonancu kako bi potvrdili da njen mozak izdaje naredbe fantomskom udu i svjestan je njenih pokreta.

Fantomski udovi se obično pojavljuju kod pacijenata koji su izgubili ruku ili nogu, ali i dalje osjećaju dio koji im nedostaje.

Izvor: net.hr


Posted on Sunday, April 19, 2009 (Archive on Monday, May 04, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren