Search  
  You are here:  Home    
Zagreb u svemiru
Zagreb u svemiru
 
Zagreb u svemiru
 
Umjetnički prikaz veličine asteroida (187700) Zagreb u usporedbi sa Zagrebom
 
Međunarodna astronomska unija – Komisija za imenovanje nebeskih objekata priopćila je da se, među planetama Sunčeva sustava se vrti i jedan 'otok', mali planet ili asteroid, imena Zagreb.
 


Prije nekoliko mjeseci odlučivalo se o imenovanjima nebeskih tijela otkrivenih sa Zvjezdarnice Višnjan i Zvjezdarnice La Sagra, koje blisko surađuju i na kojima su aktivni naši studenti i mentori.

Kod razgovora oko imenovanja nebeskih tijela, odlučeno je da se jedno nazove u čast gradu Zagrebu.

"Braća Aleksandar i Stefan Cikota predložili da imenovanje nebeskog tijela Zagreb bude njihov poklon svome gradu, pa je odlučeno da to ne bude jedno od tijela otkrivenih sa Zvjezdarnice Višnjan, već jedno koje su oni otkrili sa španjolske zvjezdarnice La Sagra, što je i prihvaćeno", stoji u priopćenju Zvjezdarnice Višnjan, koje je potpisao Korado Korlević.

kliknite za veći prikaz

Priopćenje Aleksandra i Stefana Cikote oko imenovanja asteroida (187700) Zagreb prenosimo u cijelosti:

Uvod
Sunčev sustav ne sadrži samo Sunce i planete. On je prepun plina, prašine, meteoroida, asteroida i kometa. Asteroidi su mala čvrsta tijela u planetarnim sustavima, u usporedbi s planetima mnogo manji i najčešće nepravilnog oblika. Nastali su od ostataka protoplanetarne tvari koja se nije pripojila planetima za vrijeme formiranja sustava iz protoplanetarnog diska.

Asteroidi su podijeljeni u ukupno 35 različitih "porodica" (skupina), a 99% svih do sada otkrivenih asteroida nalazi se u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera.

Otkriće asteroida (187700) Zagreb
Asteroid / (187700) Zagreb / otkriven je 2. ožujka 2008. godine sa zvjezdarnice La Sagra, smještenoj u Andaluziji u južnoj Španjolskoj.

Zvjezdarnica La Sagra relativno je nova zvjezdarnica koja je s radom započela krajem 2006. godine, a istovremeno je nastala sedmeročlana grupa (S. Sanchez, J. Nomen, R. Stoss, A. Cikota, S. Cikota, J. Rodriguez, W. K. Y. Yeung) koja se bavi isključivo istraživanjem i otkrivanjem malih tijela Sunčeva sustava.

Od kolovoza 2008. godine, zahvaljujući velikom broju mjerenja i otkrića, naša grupa sa zvjezdarnice La Sagra službeno je dobila status sky survey, poznat pod nazivom La Sagra Sky Survey.

Mi smo prvi amaterski tim koji ima status sky survey, te kapacitetom od oko 100.000 astrometrijskih mjerenja mjesečno trenutno spada među 5 najproduktivnijih zvjezdarnica na svijetu.

Do danas je sa zvjezdarnice La Sagra otkriveno i potvrđeno preko 2300 novih asteroida.

Nakon otkrića asteroida, kada mu se precizno odredi orbita, po pravilniku Međunarodne Astronomske Unije otkrivač uz kratku posvetu ima pravo predlagati imena.

U posveti asteroida Zagreb piše (original):
(187700) Zagreb
Discovered 2008 Mar. 2 at the Observatorio de La Sagra.
Zagreb is the capital and the largest city of Croatia. It is the cultural, scientific, economic and governmental center of the Republic of Croatia, situated on the river Sava in the south of Medvednica mountain, in the southwestern part of the Pannonian Basin.

Osnovni podaci o (187700) Zagreb
Kao i svi objekti u Sunčevom sustavu i asteroidi se gibaju oko Sunca.

Asteroid / (187700) Zagreb / giba se u glavnom asteroidnom pojasu, između Marsa i Jupitera brzinom od oko 18,2 km/s. Za jedan obilazak oko Sunca, asteroidu / (187700) Zagreb / je potrebno 4,4 godine.
Ekscentricitet orbite približno je jednak 0,094, što znači da mu je orbita skoro pa kružna. Inklinacija (nagib orbite asteroida s obzirom na Zemljinu orbitu) iznosi 4,14 stupnjeva, što je prosjek za asteroide iz glavnog asteroidnog pojasa. Promjer mu se procjenjuje na oko 2-3 km.

kliknite za veći prikaz

Kako je sve započelo – Višnjanska škola Astronomije
Sudjelujući na Višnjanskim školama astronomije (VSA), već 2003. godine upoznali smo Njemačkog astronoma amatera iz ARI Heidelberg (Astronomisches Rechen-Institut) – Reinera M. Stossa, eksperta za astrometriju i fotometriju asteroida, koji je surađivao sa zvjezdarnicom na Mallorci na projektu izrade robotiziranih teleskopa, te imao pristupe na te teleskope.

Upravo na tim teleskopima na Mallorci, za vrijeme Višnjanske škole astronomije 2004, zapravo smo imali prva iskustva s asteroidima. Rad se polako nastavljao kroz Višnjansku školu astronomije 2005. godine, s grupom za fotometriju asteroida.

Krajem 2006. godine, kada je sagrađena zvjezdarnica na La Sagri, zahvaljujući stečenom iskustvu na Višnjanskim školama Astronomije nastavili smo suradnju sa zvjezdarnicama na Mallorci i La Sagri, te smo od početka uključeni u projekt koji se bavi otkrivanjem asteroida.

Višnjanska škola astronomije samo je jedna od ljetnih aktivnosti pod organizacijom Znanstveno Edukacijskog Centra Višnjan koja će se ovo ljeto održati 21. godinu za redom.

Višnjanska škola astronomije koja je namijenjena za učenike srednjoškolske dobi, prosječno traje 10 dana i održava se u kolovozu. Već tradicionalno se jedna od grupa svake godine bavi malim tijelima Sunčeva sustava, te otkrića asteroida sličnih
(187700) Zagreb nisu rijetkost.

Izvor: net.hr


Posted on Sunday, April 19, 2009 (Archive on Monday, May 04, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren