Search  
  You are here:  Home    
Rast islamskog osiguranja do 40 posto?
Rast islamskog osiguranja do 40 posto?
 
 
Prema riječima glavnog direktora  Noor Takaful-a (Ahmed al-Janahi) – u narednih se pet godina očekuje godišnji rast islamskog osiguranja od 30 do 40 posto. Janahi je za Reuters iznio svoj stav o rastu islamskog osiguranja koji je posljedica dvaju razloga. Kao prvi navodi porast prelazaka osiguranika, pretežno u muslimanskim zemljama, s konvencionalnog osiguranja na islamsko. No uz to navodi važnost širenja lepeze proizvoda islamskog ili takaful osiguranja. Za takvu vrstu poduzeća smatra da su otpornija na posljedice globalne ekonomske krize iz razloga što islamski zakoni propisuju konzervativniju politiku ulaganja, dakle izbjegavanje riskantnih proizvoda te ujedno podrazumjevaju podjelu rizika i dobiti između korisnika i osiguratelja, dok u konvencionalnim osiguranjima osiguratelj preuzima sav rizik za premiju.
 
Prema Janahiju trenutno globalno tržište za islamsko osiguranje se procjenjuje oko 2,5 milijardi dolara i vrlo će vjerojatno premašiti 11 milijardi dolara do 2015.
 
Posljednji izvještaj HSBC-a govori o veličini islamskog bankarskog tržišta od 650-750 milijardi dolara godišnje, što je rast od oko 15 posto na godinu.
Izvor: osiguranje.hr

Posted on Monday, April 20, 2009 (Archive on Tuesday, May 05, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren