Boris Galić: Allianzu u 2009. premija pala 2,6%, poskupljenje neizbježno

Boris Galić: Allianzu u 2009. premija pala 2,6%, poskupljenje neizbježno

U prvom kvartalu 2009. Allianz osiguranje je ostvario bruto premijske prihode od 280,3 milijuna kuna što predstavlja pad od 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2008.

"Allianz je i u ovom kvartalu zadržao drugu poziciju na tržištu s tržišnim udjelom od 11 posto ostvarivši u segmentu neživota rast od 4,7 posto te sada premija iznosi 201,5 milijuna kuna. Istovremeno, u segmentu životnih osiguranja ostvarena je premija od 78,9 milijuna kuna što predstavlja pad od 17,4 posto u odnosu na 2008" izjavio je na današnjem briefingu za novinare predsjednik uprave Allianza Boris Galić.

Poseban problem su, naglašava Galić, izdvajanja za HZZO u količini od 22 milijuna kuna te 3,5 do četiri milijuna kuna izdvajanja za turističku zajednicu. "Te mjere ne smatram dobrima. Lako je na taj način reći da nam zdravstveni sektor izvrsno funkcionira."

Komentirajući ostvarene rezultate u prvom kvartalu 2009. izjavio je kako je sektor pokazivao znakove stagnacije te je i strategija društva sukladna tom trendu. Neto dobit je također u skladu s očekivanjima i iznosi 16,5 milijuna kuna. Poseban problem su, naglašava Galić, izdvajanja za HZZO u količini od 22 milijuna kuna te 3,5 do četiri milijuna kuna izdvajanja za turističku zajednicu.

"Te mjere ne smatram dobrima. Lako je na taj način reći da nam zdravstveni sektor izvrsno funkcionira" rekao je Galić.

Nadodaje da će se ove godine na sve načine morati boriti da se pronađe rješenje za ove "enormne" namete. Nepostojanje liberalizacije cjenika prema Galićevim riječima, moglo bi dovesti do povećanja cijena i to već do kraja godine. Adekvatnost kapitala društva nazvao je zadovoljavajućom a ona iznosi 140 posto zahvaljujući prošlogodišnjim dvama dokapitalizacijama u vrijednosti od oko 20 milijuna eura.

Investicije su također nazvali sgurnima jer je samo mali postotak (oko dva posto) u dionicama, a ostalo u državnim obveznicama i obveznicama hratskih banaka. Prvu soluciju Galić ne smatra najsretnijim rješenjem, no to je, prema njegovim riječima nešto na što oni ne mogu utjecati. U društvu su najavili da štede no da nije bilo otpuštanja radnika niti zamrzavanja plaća.

U sljedećih mjesec dana najavljeno je i osnivanje dva fonda od kojih je jedan novčani a drugi mješoviti i za koji je nedavno dobivena suglasnost HANFA-e.

Što se tiče planiranih ulazaka u sektor nekretnina Galić kaže da oni "na sreću" to još nisu učinili, no da svakako u dogledno vrijeme misle početi investirati i u taj sektor.

Izvor: seebiz.eu


Posted on Monday, April 20, 2009 (Archive on Tuesday, May 05, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren