Na putevima sve više neosiguranih auta

U prva dva mjeseca ove godine u FBiH je između osam i 10 posto manje osiguranih vozila nego u istom periodu prošle godine, na osnovu čega se zaključuje da je povećan broj neregistriranih auta u prometu.

Ostoja Todorović, generalni tajnik Udruženja društava za osiguranje u FBiH, kaže da im je rast broja neosiguranih i neregistriranih automobila gorući problem. Zbog toga će MUP-u FBiH i kantonalnim MUP-ovima uputiti pisma i tražiti pojačanu preventivnu kontrolu vozila.

"Manje je osiguranih vozila, a u prometu se baš i ne primjećuje da ih ima manje. To upućuje na rast broja neosiguranih i neregistriranih vozila. Logično je da određeni broj ljudi zbog krize neće moći plaćati police, pa će nastaviti voziti neosigurana vozila", rekao je Todorović.

On je istaknuo da postoji Zaštitini fond FBiH koji isplaćuje štete i u slučaju kada prometnu nezgodu izazove neregistrirano vozilo, a ovaj fond pune osiguravajuća društva te tako sav teret pada na njih. Podsjetio je da je osiguranje motornih vozila obavezno i vrši se pri registraciji. Direktor Zaštitnog fonda FBiH Džemal Konjhodžić rekao je da su prošle godine imali 910 odštetnih zahtjeva zbog prometnih nezgoda koje su izazvala neosigurana vozila, te da, sudeći po tom iskustvu, ove godine očekuje porast.

"Oko 98 posto osoba koje su izazvale prometne nesreće sa neregistriranim i neosiguranim vozilom su nezaposlene. S obzirom na to da je zbog krize povećan broj nezaposlenih, očekujemo u ovoj godini najmanje 1.000 odštetnih zahtjeva zbog nezgoda izazvanih neosiguranim i neregistriranim autima", istakao je Konjhodžić.

On je dodao da još nemaju podatke o isplati šteta po osnovu neosiguranih vozila od početka godine, s obzirom na to da prođu dva do tri mjeseca od momenta kada se dogodi prometna nezgoda do trenutka kada bude prikupljena potrebna dokumentacija.

U "Triglav BH osiguranju" su kazali da je u Hrvatskoj kazna za neregistrirano vozilo između 5.000 i 10.000 kuna, te da bi to trebalo uvesti i kod nas. Istakli su i da se događa da u prometnoj dozvoli piše jedan podatak o snazi vozila, a u polici osiguranja drugi, kako bi bila plaćena manja premija. Zbog toga je, kažu, neophodno konačno pustiti u funkciju video-kamere u stanicama za tehnički pregled vozila.

Kako su rekli u MUP-u Kantona Sarajevo, kazna za neregistrirano vozilo u prometu je od 100 KM do 300 KM. Postoji i zaštitna mjera oduzimanja vozačke dozvole od jednog do četiri mjeseca, kao i kazneni bodovi.

U Udruženju društava za osiguranje u FBiH su napomenuli da bi pojačanom preventivnom kontrolom policije bilo spriječeno učešće u prometu  neregistriranih, neosiguranih i tehnički neispravnih vozila, što bi direktno utijecalo na smanjenje broja prometnih nezgoda i ukupnu visinu isplaćenih naknada za nastale štete.

Isključenja iz prometa

U veljači ove godine je od 21.579 pregledanih vozila u prometu sudjelovalo njih 656 neregistriranih, što je za 1,24 posto više nego u veljači prošle godine, podaci su MUP-a Federacije BiH. Također, u istom mjesecu je iz prometa isključeno 636 vozila zbog tehničke neispravnosti. U siječnju je od 25.254 pregledana vozila neregistrirano bilo njih 595, što je povećanje od 15,9 posto u odnosu na isti mjesec 2008. godine, dok ih je 557 bilo tehnički neispravno.

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, u prošloj godini je u ovom entitetu bilo registrirano oko 519.600 vozila od čega oko 447.600 putničkih.

Izvor: osiguranje.hr|Nezavisne novine


Posted on Wednesday, April 15, 2009 (Archive on Thursday, April 30, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren