Kako se nositi s Turnerovim sindromom

Turnerov sindrom je genetska anomalija koja pogađa žene. Umjesto dvaju kromosoma xx, koji su karakteristični za žene, odnosno xy kromosoma, koji su prisutni za muškarce, žene s Turnerovim sindromom imaju samo jedan kromosom x. Drugog kromosoma često nema ili je oštećen. Takvih se djevojčica rađa jedna na svakih 2500.

Turnerov sindrom (Foto: Adoptionblogs.com)
 

Ljudi od davnina čeznu za individualnošću i za time da se ističu i da budu drugačiji od drugih. Ponekad s tim svojim željama za različitošću odlaze u ekstrem. Unatoč toj silnoj ljudskoj želji za individualnošću, raznolikosti kojima nas iznenađuje priroda mnogo je puta teško prihvatiti. Ovdje ćemo progovoriti o jednoj od takvih prirodnih posebnosti - o Turnerovom sindromu.

Što je Turnerov sindrom?

Turnerov sindrom je genetska anomalija koja pogađa žene. Umjesto dvaju kromosoma xx, koji su karakteristični za žene, odnosno xy kromosoma, koji su prisutni za muškarce, žene s Turnerovim sindromom imaju samo jedan kromosom x. Drugog kromosoma često nema ili je oštećen. Takvih se djevojčica rađa jedna na svakih 2500.

Kako se manifestira Turnerov sindrom?

Ženska spolna obilježja postoje, ali su nerazvijena. Djevojčicama koje se rode s očitim znacima sindroma, odmah se napravi test krvi. Neke testiraju tek onda kad primijete da se ne razvijaju kao ostale djevojčice. Prisutnost i jačina simptoma ovise od stupnja oštećenosti kromosoma x, odnosno od njihovog nepostojanja. Ukoliko ništa drugo već prije ne pobudi pažnju onda je to izostanak menstruacije (amenoreja). Spolna zrelost ne nastupi u očekivano vrijeme. Jajnici se ne razviju u potpunosti i brzo gube sposobnost djelovanja, te je zato neplodnost jedan od najkarakterističnijih simptoma.

Druge tjelesne karakteristike žena s Turnerovim sindromom jesu sljedeće: otečene ruke i noge, gubitak sluha, dobivanje na težini, slabo razvijene grudi, širok prsni koš, kratak trup, manji prsti, šećerna bolest, visoki tlak. Mogu se razviti i bolesti srca i jetre. Prosječna visina što je dosegnu žene s Turnerovim sindromom je oko 140 centimetara. Poznate su i poteškoće sa zglobovima - preciznije s laktovima, koje se tako manifestiraju da ne mogu ispružiti ruke uz tijelo već im se pri tome okrenu prema van.

 

Spolna zrelost ne nastupi u očekivano vrijeme. Jajnici se ne razviju u potpunosti i brzo gube sposobnost djelovanja, te je zato neplodnost jedan od najkarakterističnijih simptoma.

 

Liječenje Turnerovog sindroma

Od (ne)izraženosti simptoma ovisi kad će biti postavljena dijagnoza. Nekima je mogu postaviti neposredno nakon rođenja, a drugima tek u vrijeme odrastanja. Radi se o genetskoj anomaliji i zato nema liječenja. Može se samo utjecati na neke simptome. Na mali rast može se utjecati s hormonom rasta. Razvoj sekundarnih spolnih obilježja omogućava nadomjesna hormonska terapija estrogenom, ali ona ne pomaže kod neplodnosti. Kod 30 posto djevojčica koje imaju Turnerov sindrom nedostaje kromosom x samo u nekim stanicama, tako da one imaju manje simptoma, jer je još uvijek dovoljno stanica koje imaju oba kromosoma x. Sam Turnerov sindrom nije povezan s psihičkim poteškoćama, ali one mogu biti njegova posljedica, jer mnogo djevojaka ima poteškoće sa samopouzdanjem i s prihvaćanjem neplodnosti. Turnerov sindrom se ne nasljeđuje.

 Turnerov sindrom i seksualnost

Govoriti o zdravstvenim aspektima je jedno, ali posljedice s kojima se čovjek mora nositi u svakidašnjem životu, napose u seksualnosti, prečesto su one teme koje jednostavno ne dođu na dnevni red. Turnerov sindrom ne utječe, doduše, direktno na seksualnost, ali može imati veliki indirektni utjecaj. Turnerov sindrom utječe na zdravlje povezano sa seksualnošću. Posljedice tih poteškoća mogu se odraziti i u partnerskim odnosima. Neke žene uopće ne pokazuju nikakvo zanimanje za seksualnost. Važno je to prevladati, jer to pomaže i kod prevladavanja brojnih drugih poteškoća povezanih s Turnerovim sindromom.

Jedan od načina je fizička aktivnost, koja poboljšava i psihičko stanje, a time pomaže i poboljšanju seksualnosti. Gimnastika ubrzava izlučivanje endorfina, što isto tako može pridonijeti većoj otvorenosti. Gimnastika pridonosi i tome da lik u ogledalu izgleda ljepše, više seksi. Uvijek moramo u životu iz onog što imamo napraviti najviše što je moguće.

Izvor: dnevnik.hr


Posted on Saturday, April 18, 2009 (Archive on Sunday, May 03, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren