Hrvatska: Živimo čak četiri godine manje nego Austrijanci

Visoki krvni tlak, dijabetes, zloćudne bolesti, osteoporoza, metabolički sindrom, povišene masnoće u krvi i bolesti organa za kretanje najčešći su razlozi zbog kojih hrvatski građani traže liječničku pomoć, a nerijetko zbog toga koriste i bolovanje.

Prema podacima HZZO-a, svaki zaposleni u Hrvatskoj u prosjeku godišnje koristi desetak dana bolovanja. To ne čudi ako se zna da je srčani ili moždani udar razlog svakog drugog smrtnog slučaja u Hrvatskoj, a neka zloćudna bolest uzrokuje svaki četvrti smrtni slučaj.

Velika smrtnost od raka

Potvrđuju to i prošlogodišnji podaci prema kojima je umrlo 52.367 osoba, i to nešto više muškaraca nego žena. Od toga broja, 26.506 osoba umrlo je od bolesti srca i krvnih žila, a njih 12.853 od raka. Ostali češći uzroci smrti su ozljede i trovanja, bolesti dišnih putova te probavnih organa.

Godišnje se u prosjeku radi o oko 3000 slučajeva nasilne smrti. Zanimljivo je da već dvije godine Hrvatska bilježi lagani pad broja samoubojstava i ubojstava.

U zdravstvenom kartonu prosječnog stanovnika piše također da prema podacima “zdravstvenog stanja nacije”, danas rođeno dijete u Hrvatskoj ima velike šanse doživjeti 79 godina ako je žena i 72 ako je muškarac.

To je u prosjeku ipak za četiri godine manje od djeteta rođenog Austriji te za dvije od onoga rođenog u Sloveniji.

No, ono što najviše zabrinjava je činjenica da se u Hrvatskoj iz godine u godinu povećava broj umrlih, a smanjuje broj rođenih, odnosno u prosjeku godišnje umre 10.000 više stanovnika nego što ih se rodi.

Promjena životnih navika

Upravo taj podatak razlog je što liječnici neprestano upozoravaju da je prevencija jedini put da se što dulje živi bez kroničnih bolesti koje život čine nekvalitetnim. U tome nabolje pomaže promjena stila života, a to je, tvrde stručnjaci, najteže postići.

Izvor: osiguranje.hr|Jutarnji list


Posted on Friday, April 10, 2009 (Archive on Saturday, April 25, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren