Search  
  You are here:  Home    
U Zagrebu svaki šesti auto je neregistriran
U Zagrebu svaki šesti auto je neregistriran

U posljednja tri mjeseca bilježi se dramatičan pad broja obavljenih tehničkih pregleda u Hrvatskoj, upozorili su iz Hrvatskog ureda za osiguranje, krovne organizacije hrvatskih osiguravajućih kuća.

Ukupno je 10.359 vozila manje u odnosu na isto razdoblje lani podvrgnuto tehničkim pregledima, potvrdili su u Hrvatskom autoklubu.

Žrtve straha


Crna rupa u prvom tromjesečju pripisuje se strahu od recesije, pa građani među ostalim štede i na registraciji i osiguranju svojih automobila ili motocikala. No cijena osiguranja neće pasti, nego možda i rasti, a policija kaznama i do 20 tisuća kuna kreće u obračun s nesavjesnim vlasnicima vozila.

- Cijena prosječnoga godišnjeg osiguranja za automobil od oko 200 eura neće se smanjivati. Prije će rasti - kaže Hrvoje Pauković iz Ureda za osiguranje.

HZZO od svake ugovorene premije uzima 10 posto, a osiguravajuće kuće računale su na rast broja ugovorenih polica, a ne na pad, s čime se sada suočavaju.

Pauković kaže da su cijene u rangu svih zemalja u regiji, ali nije se htio izjasniti kada i koliko bi osiguranje za vozila moglo poskupjeti.

Policija će sa 700 kuna kažnjavati vozače koji u roku od isteka prometne dozvole nisu obavili tehnički pregled, a sa pet do 20 tisuća kuna one koji na vrijeme nisu produžili osiguranje automobila.

Preskočeni pregledi

Gotovo 90 tisuća vozila u Zagrebu i okolici je neregistrirano i nema valjani tehnički pregled i plaćeno osiguranje, a oko 7000 vozača lani je preskočilo redovito tehnički pregledati svoj automobil i osigurati ga.

Zagrebačkim ulicama kreće se oko 600 tisuća automobila, što znači da je gotovo svaki šesti neregistriran. 

Što kad sudar izazove vozač neosiguranog automobila

Neregistrirani i neosigurani automobil sudjeluje u svakoj dvadesetoj nesreći u Zagrebu. Osim što je šteta u pravilu veća nego kod vozila na kojem je obavljen tehnički pregled, veliki problemi nastaju pri naplati štete.Vlasniku osiguranog vozila štetu podmiruje HUO, koji onda taj novac potražuje od vlasnika neosiguranog vozila.Zbog neosiguranih vozila gube društva za osiguranje i država kojoj nije uplaćen porez. Važnije od toga gube i vozači koji redovito osiguravaju svoja vozila jer njima prosječna premija raste za oko sto kuna, upravo zbog nemogućnosti naplate HUO-a od strane neosiguranih vozača.

Izvor: osiguranje.hr|Jutarnji list


Posted on Tuesday, April 07, 2009 (Archive on Wednesday, April 22, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren