Aktuari iz Srbije vraćeni kući

Ovlašteni procjenitelji rizika u oblasti osiguranja (aktuari) iz Srbije ostali su bez licenci za rad na tržištu RS, čime je otvoren prostor za angažman isključivo domaćih stručnjaka u tom sektoru.

Odlukom Agencije za osiguranje RS, srbijanskim aktuarima je dozvoljeno da završe poslove u osiguravajućim društvima u RS za 2008. godinu, nakon čega prestaje njihov angažman na ovom tržištu.

 

U Agenciji kažu da su tu odluku donijeli prvenstveno zbog potrebe da se osiguravajuća društva u RS konačno oslone na domaće kadrove, ali i zbog neprofesionalnog rada pojedinih aktuara iz Srbije.

 

"Nismo bili zadovoljni kvalitetom rada jednog broja tih aktuara zbog čega smo više puta tražili dodatna mišljenja i izjašnjenja, a izrekli smo im i mjere opomene. Mi ne sporimo njihovu stručnost, već govorima o činjenici da su pojedinci svjesno zanemarivali pravila aktuarske struke", istakla je Božana Šljivar, direktor Agencije za osiguranje RS.

 

Deset aktuara iz Srbije bili su jedini inozemni aktuari na tržištu RS na kojem su pružali usluge prethodne dvije i po godine zbog manjka domaćeg stručnog kadra. Aktuari iz RS su krajem prošle godine ukazivali da im kolege iz Srbije predstavljaju nelojalnu konkurenciju, s obzirom na to da posluju na dva tržišta, dok naši stručnjaci nemaju dozvolu za rad "preko Drine".

 

Saša Mičić, predsjednik Udruženja aktuara RS, pozdravio je odluku Agencije o uskraćivanju dozvola srbijanskim kolegama navodeći da je to otvorilo vrata da osiguravajuće kuće u RS isključivo angažiraju domaće stručnjake. On smatra da je postojećih šest aktuara iz RS dovoljno da opsluži tržište, odnosno da će svaki od njih biti angažiran u po najviše dva osiguravajuća društva.

 

Mičić, također, naglašava da je stručnost domaćih aktuara u odnosu na prije dvije godine podiguta na znatno viši nivo, navodeći da su uspješno okončali edukaciju o rezerviranju šteta, koja im je predstavljala slabu tačku.

 

U Agenciji za osiguranje, također, smatraju da RS ima dovoljno vlastitog kadra napominjući da se trenutno na ekonomskim fakultetima u Banjaluci i Bijeljini uspješno provode postdiplomski studiji iz oblasti aktuarstva.

 

"Imajući u vidu veličinu tržišta RS smatramo da će postojeći ovlašteni aktuari, zajedno s onima koji trenutno stiču obrazovanje, moći adekvatno odgovoriti na potreba za ovim stručnim znanjima u naredne tri do četiri godine", kazala je Božana Šljivar.

Izvor: osiguranje.hr|Nezavisne Novine


Posted on Thursday, April 02, 2009 (Archive on Friday, April 17, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren