Zaljubljeni muškarci gube testosteron

Istraživači koji su se bavili pitanjem utjecaja hormona na život ljudi već dugo sumnjaju da je testosteron 'krivac' za ponašanje kakvo puno puta karakteriziramo kao 'muško'. Otkriveno je kako obiteljska sreća i čvrsto partnerstvo utječu na nivo testosterona kod muškaraca.

Muškarac u krevetu (Foto: Corbis.com)

Muškarac je više sklon parenju kad je sam

 

Par u kupaoni (Foto: Corbis.com)

Muškarčeva obiteljska sreća utječe na razinu testosterona

Kada je muškarac oženjen, odnosno u ozbiljnoj vezi, vrijednost testosterona obično opada i ponovno poleti u visine kada veza završi. Muškarcima koji se nalaze u predanoj vezi punoj ljubavi snizuje se razina testosterona u krvi. Jednako se dogodi kada se muškarac s ljubavlju predaje svom djetetu. Snizuje se dakle razina muškog hormona koji se brine za libido i sve što čini 'muško'.

Priroda je time što se muškarcima koji imaju obitelj snizuje vrijednost testosterona orijentirala muškarce na dom, kako ne bi osjećali potrebu za pretjeranim parenjem, već kako bi se predano i oduševljeno brinuli za svoju obitelj. Odgoj djece je naime dugotrajan i zahtjevan - pogotovo ako bi se s njime trebala hvatati u koštac samo jedna osoba. Stoga obiteljski orijentirani muškarci s razlogom imaju manje testosterona.

Studiju tijekom koje se proučavao utjecaj ozbiljne veze na razinu testosterona kod muškaraca izvršili su antropolozi Harvardskog Sveučilišta. Harvardski diplomant Peter Gray i njegovi kolege proveli su istraživanje u kome je sudjelovalo 58 muškaraca, koje su podijelili u tri kategorije - samci, oženjeni muškarci i oženjeni muškarci koji imaju djecu. Imali su između 20 i 41 godine. Osim pregledavanja sline, čime se mjerio sadržaj testosterona, morali su ispuniti i upitnik u kome su ih pitali koliko vremena provode sa svojim partnericama. Muškarci koji su više vremena i energije ulagali u vezu imali su i manju količinu testosterona u krvi. Bitno je također koliko kvalitetno provodimo vrijeme s partnerom.

Obitelj (Foto: Corbis.com)

Muškarac koji ima dijete je puno 'pitomiji'

Uloga koju preuzimamo i naše ponašanje ipak nisu samo stvar hormona, već i sredine u kojem živimo. Kakva je dakle situacija s testosteronom kod muških pigmejaca u Africi, koji većinu vremena provode s djecom, ili u predjelima Afrike, u kojima pastiri koji se brinu o ovcama ili kozama jedva vide svoju djecu?

Socijalno i ekonomsko okruženje je bitan čimbenik pri proučavanju hormona. Ne samo kod muškaraca, već i kod žena razine hormona su više u zapadnom industrijskom društvu, nego u industrijski manje razvijenom i ruralnom okruženju.

Izvor: dnevnik.hr


Posted on Sunday, April 05, 2009 (Archive on Monday, April 20, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren