Četrdeseta? Krenite!
Četrdeseta? Krenite!
 
 
Četrdeseta više nije tako značajna životna prekretnica kao što se činilo prije jedne ili dvije generacije. 'Život počinje nakon četrdesete' nije samo reklamni slogan, već često i vjerni odraz stvarnosti.
 

Dr. Petr Šmolka ovaj put govori o tome što napraviti kada vam je četrdeset i imate osjećaj da vam se upravo ruši svijet. U redakciju je stiglo pismo čitateljice koja je nedavno proslavila četrdeseti rođendan.

"To je bio razlog za reviziju života i shvatila sam da tijekom života nisam stigla napraviti ništa od onoga, što sam uvijek željela. Željela sam djecu, obitelj, vlastiti stan i uspjeh u poslu. Danas nemam djece, živim kao podstanar, nemam muža niti dečka. Gdje sam pogriješila i kako to ispraviti?"

Nad njenim pitanjem zamislio se psiholog i bračni savjetnik dr. Petr Šmolka.

Četrdeseta – razlog za reviziju?
Četrdeseta odavno nije tako značajna životna prekretnica kao što se činilo prije jedne ili dvije generacije. "Život počinje nakon četrdesete" nije samo dobar reklamni slogan, već često i vjerni odraz stvarnosti. Na kraju i ta revizija života može se shvatiti kao inventar neuspjeha i muzej stvarnih ili pretpostavljenih pogrešaka ili kao prilika rekonstruirati svoj dosadašnji život.

Nije važno zašto nam se do sada nije ostvarilo to što smo uvijek željeli. Važno je što možete napraviti kako bi vam se želje postupno počele ostvarivati. Teško će se nešto promijeniti ako ćete u sigurnosti svog iznajmljenog stana gunđati protiv zle sudbine. Osim ako pod promjenom ne smatrate produbljivanje vlastite depresije.

Izađite među ljude! Odmah!
Uvijek ste željela djecu? A gdje piše da se radi o neispunjenoj želji? Samo kod nas se godinu za godinom rađa nekoliko stotina djece čije majke su bitno starije od vas! Naravno da bi bilo jako praktično ne samo planirati, već i s nekim odgajati dijete. Vjerojatnost da će takav potencijalni partner slučajno doći pred vrata vašeg unajmljenog stana praktički je nikakva.

Morat ćete izaći među ljude ili barem na tržište upoznavanja. Dovoljno je samo razgledati, puno je mogućnosti, uključujući i tzv. dopunske oblike (oglasi, internet, agencije...). U godinama ste kada je možda veća šansa da ćete nekoga upoznati, nego prije pet ili deset godina. Već ste ispali iz konkurencije slobodnih dvadesetih. Ali želju za djetetom moguće je ostvariti i na drugi način.

Od pokušaja ulaska u sustav usvajanja do traženja profesije, koja bi vam barem djelomično zadovoljila tu želju. S jedne strane to može biti kolektivna briga za djecu, s druge sudjelovanje u radu organizacija, koje se bave slobodnim aktivnostima. Nije loša niti nekada tako poštovana uloga neudate "tete", koja nema djece i koju sva djeca u široj obitelji vole.

Gdje je bila greška?
Četrdeseta uopće nije loše razdoblje niti za promjenu karijere. I za potencijalnog poslodavca to može biti zanimljiva činjenica. S jedne strane imate prednost zrelosti, s druge još puno produktivnih godina pred sobom. Isplatilo bi mu se ulagati u vas.

U ovom životnom razdoblju uspješno se možete početi baviti različitim hobijima. Iako nećete postati vrhunska ritmička gimnastičarka ili klizačica, možete dosta dobro naučiti igrati tenis, golf ili izradu ukrasa. Ono što vam ne odgovara odbacite, a ono što vam se sviđa nastavite!

Pitate se gdje ste pogriješili. Ne znam. Samo znam da bi i vama bilo uzaludno tražiti odgovor. Postoje trenutci kada nije pametno tražiti krivca, već rješenje. Taj vaš trenutak upravo je stigao.


autor: dr. Petr Šmolka / zena.centrum.cz

 
Izvor: Net.hr

Posted on Sunday, March 29, 2009 (Archive on Monday, April 13, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren