Kao da vam je netko u tramvaju stavio ruku u džep

ZLATKO LEROTA, predsjednik Uprave Euroherc osiguranja

Kao da vam je netko u tramvaju stavio ruku u džep

 

Što o novom nametu za osiguratelje kažu oni koje to izravno pogađa. O tome razgovaramo sa Zlatkom Lerotom, predsjednikom Uprave Euroherc osiguranja, jednog od vodećih osiguratelja u Hrvatskoj kada je riječ o autoosiguranjima.

Gospodine Lerota kako komentirate potez zakonodavca koji je s ovih deset posto dobrano zahvatio u džep osiguratelja? Neshvatljivo i neprihvatljivo. Odluka o izdvajanju tih 10 posto iz naplaćene funkcionalne premije osiguranja od automobilske odgovornosti donesena je bez znanja osiguratelja, bez da nas je itko pitao kako će se to odraziti na naše poslovanje. Čak su i ljudi iz Hanfe, dakle državne agencije za nadzor financijskih usluga, ostali zaprepašteni i zatečeni pa na neki način i uvrijeđeni jer su o uvođenju tog nameta saznali od nas - osiguratelja. Odluku da se u Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju ubaci ta obveza za osiguratelje donijelo je, na svoju ruku, krajem godine, Ministarstvo financija. Nekome treba popuniti budžet pa hajde da vidimo kome ćemo uzeti. I to na način kao da vam netko u tramvaju stavi ruku u džep i uzme novac.

U nekim medijima pojavile su se spekulacije da taj novi namet vodi autoosiguratelje u stečaj. Mogu li osiguratelji izdržati tih 10 posto uz sadašnje cijene premije i visinu šteta?
Možda bi se neke rezerve za to i mogle naći ako bismo gledali na ukupnu djelatnost osiguravajućih društava iako ne svih i ne na dulje vrijeme. Dugoročnije to bi možda značilo i gašenje segmenta autoosiguranja u nekim društvima jer naprosto je neodrživo poslovanje na negativnoj nuli kuda nas tih 10 posto vodi. Podsjećam da je ukupna dobit svih osiguratelja u 2008. godini tek nešto veća od onoga što bi sada tih 10 posto odnijelo.

Kako komentirate odluku Croatia osiguranja da tih 10 posto neće preliti u poskupljenje cijena pri čemu pravo pitanje glasi: što ta odluka znači za druge osiguratelje?
Dovodi ih u mat poziciji. Ako dignu cijene prestaju biti kurentni u odnosu na Croatia osiguranje. Ako ostanu na sadašnjima, gube. Vidite tu je situacija apsurdna: država je uvela novi namet i istodobno najvećem domaćem osiguratelju koji je u njezinom vlasništvu sugerirala ili naredila, svejedno je, da ne smije dizati cijene kojima bi pokrio taj novi trošak. Tu je u delikatnoj situaciji i Hanfa jer ima jasne pokazatelje da su i bez tog novog nameta premije 5 do 7 posto manje od troška šteta. Što će se dalje događati s onima koji više neće moći uz taj namet servisirati štete iz premije? Je li država na sebe preuzela odgovornost da to učini? Nije, jer se zna da to po zakonu moraju solidarno platiti sva osiguravajuća društva iz svog Garancijskog fonda, a to onda može dovesti i do urušavanja cijele branše kroz domino efekt.

Kako će se taj novi namet odraziti na (ne)mogućnost da liberalizacija barem ove godine zaživi u nekom svom obliku?
Gledajte, liberalizacija je na snazi još od 1. siječnja 2008. i mi smo bili dužni provesti je u najmanju ruku po odrednicama EU. Sada imate situaciju da država koja bi to morala poštivati kaže osiguratelju koji je u njezinom vlasništvu da ne smije dići cijene, a istodobno Agencija za nadzor te iste države ima podatke da nam i bez novog nameta nedostaje par postotaka u cijeni osiguranja za pokriće šteta.

Zašto onda Hanfa još uvijek šuti? Jesu li, na primjer, bili u vašem društvo da vide kakvo je stanje?

Ne moraju doći k nama, oni to znaju. Mi im svakodnevno šaljemo rezultate našeg poslovanja. Znaju oni dobro kakva je situacija, ali zasad, usudio bih se reći, oportunistički šute.

Zakon koji osigurateljima nameće novu obvezu je na snazi od 1.siječnja. Jeste li već počeli izdvajati tih 10 posto?
Za sada ne. Istražujemo sve mogućnosti kako, neću reći da to eskiviramo, nego da uvjerimo zakonodavca da je to naprosto nerealan i neustavan zahtjev.

Koliko bi taj namet odnio Eurohercu u ovoj godini?
Prema gruboj računici oko 70 milijuna kuna. Za cijelu branšu taj se iznos kreće oko 250 milijuna kuna.

A koliko su vam stvarni računi za štete koje plaćate HZZO-u?
Opet prema gruboj procijeni negdje oko dva posto od premije, što je pet puta manje nego što se sada od nas traži.

Kakav rasplet očekujete?
Očekujem da će Ustavni sud, kojem smo podnijeli tužbu zbog neustavnosti te odredbe novog Zakona, presuditi u našu korist. Nema šanse da taj namet prođe na Ustavnom sudu kao što nisu prošli ni slični pokušaji ranijih godina. Problem je što na to povoljno rješenje možemo čekati i dvije, tri godine, a do tada se branši ne piše dobro, posebno ako se ovako nastavi. Mi danas na Upravnom odboru naše Udruge (HUO) raspravljamo o još jednom novom nametu koji nam je država propisala, a to je izdvajanje od 0,23 posto iz premije za razvoj turizma. Možda u ovom trenutku dok razgovaramo još nekom treba popuniti budžet pa se i oni sjete osiguratelja.

Ostaje li osigurateljima još nešto osim ustavne tužbe?
Ništa, osim da javnosti kažemo kako smo satjerani u škripac da se ne bi pomislilo kako osiguratelji nastoje svoje obveze preliti u poskupljenja za osiguranike. Tu smo u svojim stavovima kao i u svemu o čemu smo razgovarali usklađeni i s mišljenjem Upravnog odbora HUO-a, a s istim stavovima imamo i jedinstven nastup prema Hanfi.

Izvor: svijetosiguranja.hr


Posted on Friday, March 27, 2009 (Archive on Saturday, April 11, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: 5.00
Rating: 5
Iskreno
Rating: 5
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren