Search  
  You are here:  Home    
Rak prema krvnoj grupi
Rak prema krvnoj grupi
Rak prema krvnoj grupi
 
 
Najsmrtonosniji oblik raka, onaj koji zahvaća gušteraču, povezan je s krvnom grupom nositelja. Nova saznanja ne mogu pomoći oboljelima, ali bi mogla spriječiti bolest u budućnosti.
 

Ljudi krvne grupe 0 imaju daleko niži rizik obolijevanja od raka gušterače nego li 'vlasnici' ostalih krvnih grupa, kao primjerice oni s grupom B, objavili su u utorak znanstvenici.

Konkretno, krvna grupa A u odnosu na 0 ima 32 posto veći rizik obolijevanja, AB 51%, a B čak 71%, stoji u izvješću objavljenom u Journal of the National Cancer Institute.

Istraživanje se temeljilo na uzorku od 107.503 muškaraca i žena čije se zdravstveno stanje pratilo od '70-ih i '80-ih godina.

"Malo je poznatih genetskih faktora koji utječu na razvoj raka gušterače. Ova studija pokazuje kako je krvna grupa koju određuje gen na devetom kromosomu povezana s rizikom razvijanja bolesti", izjavio je Brian Wolpin s Dana-Farber Cancer Institute u Bostonu.

"To može ukazivati na to da ovaj gen definira krvnu grupu ili onaj susjedni gen na devetom kromosomu, što je važno jer može predstavljati naslijeđeni rizik za razvoj raka gušterače."

Prema podacima American Cancer Society, svake godine 34.290 Amerikanaca umire od raka gušterače, što bolest čini četvrtim uzročnikom smrti od raka u SAD-u. Bolest se često u tišini širi i teško ju je primijetiti dok nije toliko uznapredovala da ni operativni zahvat više ne može pomoći.

Izvor: net.hr


Posted on Sunday, March 22, 2009 (Archive on Monday, April 06, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren