Otkrili gen za 'defibrilaciju'
Otkrili gen za 'defibrilaciju'
 
 
Poremećaju srčanog ritma, koji četvrtinu odvede u prijevremenu smrt, mogao bi doći kraj nakon što su znanstvenici identificirali gen odgovoran za iznenadni zastoj srca u mladih.
 

Rezultati istraživanja objavljeni su na internetskim stranicama američkoga stručnog časopisa American Journal od Human Genetics. Znanstvenici su objasnili kako su se tijekom istraživanja usredotočili na idiopatsku fibrilaciju ventrikula, dosad nedovoljno poznat i neobjašnjiv poremećaj srčanog ritma.

Osobe koje pate od ovog poremećaja osjećaju iznenadne brze kontrakcije srčanog mišića, što blokira redovitu funkciju srca, odnosno punjenje klijetki, i brzo rezultira srčanim udarom. Ako poremećaj ostane nezamijećen ili se ne liječi, mozak pati od nedostatne opskrbe kisikom što uzrokuje iznenadnu smrt.

Četvrtina osoba koje boluju od ovoga oblika nasljednoga genetskog poremećaja često umre prije navršenih 50 godina. Nizozemski znanstvenici ustvrdili su da je za poremećaj odgovoran fragment DNK na kromosomu 7q36.

Kod nositelja ovoga gena mogućnost prijenosa na potomstvo je čak 50 posto. No s obzirom da su znanstvenici identificirali gen, osobama koje ga imaju, moći će se implantirati maleni elektronički defibrilator. Dakle, ukoliko dođe do srčanog zastoja, automatski će reagirati elektronički debriblator koji će zaustaviti ventrikularne kontrakcije.


net.hr

Posted on Saturday, March 21, 2009 (Archive on Sunday, April 05, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren