Lloyd’s se širi u regiji istočne Europe

Londonski Lloyd’s, vodeće svjetsko tržište osiguranja, namjerava otvoriti urede u Mađarskoj, Rumunjskoj, Turskoj i Rusiji u cilju širenja poslovanja te diverzificiranja rizika. Najava je uslijedila nakon što je Lloyd’s prije desetak dana otvorio ured u Poljskoj, odnosno tamošnjem tržištu dodijelio licencu za trgovanje osiguranjem i reosiguranjem. “Unatoč trenutnoj krizi u tim zemljama Lloyd’s razmatra na koji način izaći na ta tržišta. U ovom trenutku još uvijek nismo učinili konkretne korake”, izjavio je za Poslovni dnevnik Filip Wuebbeler, menadžer Lloyd’sa za razvoj tržišta.

 

 

Ured u Mađarskoj
Prema njegovim riječima otvaranje ureda u Mađarskoj neće imati nikakvog utjecaja na poslovanje vezano uz Hrvatsku, pa tako niti na ovdašnjeg reosiguravatlja Croatia Lloyd. “Mi nismo u nikakvoj vezi sa londonskim Lloyd’s-om, osim što putem tamošnjeg tržišta prodajemo dio reosiguranja”, kaže Robert Stude, predsjednik Uprave Croatia Lloyda objašnjavajući kako su oni Lloyd, a ne Lloyd’s što znači da je riječ o dva potpuno nepovezana društva.

Zapadna Europa
Tako, primjerice, kada se neka tvrtka želi osigurati prvo sklopi ugovor sa osiguravajućim društvom, nakon čega osiguravatelj sklopi ugovor o reosiguranju sa Croatia Lloydom. Croatia zatim dio reosiguranja, odnosno dio rizika, može prenijeti na druga osiguravajuća društva u inozemstvu koja su prisutna na platformi Lloyd’s-a u Londonu. Premda je Lloyd’s aktivan u gotovo svim dijelovima svijeta, čak 82 posto njegovog poslovanja nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Britaniji i zapadnoj Europi. “Stoga želimo diverzificirati rizik. U tom pravcu Lloyd’s je fokusiran na regije poput istočne Europe, Latinske Amerike, Indije i Bliskog istoka”, rekao je Edawrd Pennock, izvršni broker pri Lloyd’su. Kako kaže, nova tržišta postala su atraktivna nakon 2005. kada je uragan Katrina snažno pogodio Ameriku gdje se nalazi 44 posto Lloyd’sova poslovanja. Na upit da li je najnovija ekspanzija odgovor na trenutnu financijsku krizu, koja je napravila veliki nered i štetu američkim i britanskim kompanijama, Wuebbeler je to demantirao rekavši kako oni čekaju oporavak globalnih gospodarskih aktivnosti, što je kako kaže, nužno za poslovanje s osiguranjem i reosiguranjem. “Vrlo smo zadovoljni budućom perspektivom”, naglasio je Wuebbeler, a Pennock je potvrdio kako je londonsko tržište dobro pozicionirano.

Izdvojeno:

Ulaganja
Osim matičnog poslovanja, odnosno posredovanja između osiguravatelja, reosiguravatelja i osiguranika, Lloyd’s dio prikupljenog novca putem naknada i članarina ulaže na tržišta kapitala. U prvih šest mjeseci 2008. povrat na investirani novac iznosio je 949 milijuna funti. U istom razdoblju godinu prije profit je bio 1,8 milijardi funti. “Povrat nije velik kao ranije, no još uvijek je riječ o profitu. Znatno smo bolje poslovali u odnosu na velike kuće poput AIG-a”, kažu u Lloyd’su. Ovih dana Lloyd’s će objaviti rezultate za 2008. dok je 2007. ostvario prihod od 16 milijardi i profit od 3,8 milijardi funti.


Izvor: poslovni.hr


Posted on Friday, March 20, 2009 (Archive on Saturday, April 04, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren