Hrvatska: Pad premije osiguranja u veljači

 

 

Zaračunata bruto premija 25 domaćih osiguravajućih kuća krajem veljače dosegla je 1,647 milijardi kuna i u odnosu na premiju s kraja veljače prošle godine pala 0,8 posto. Premija životnih osiguranja pala je u odnosu na prva dva prošlogodišnja mjeseca 1,2 posto na 361,9 milijuna kuna, dok je premija neživotnih osiguranja zabilježila pad od 0,6 posto na 1,284 milijarde kuna.

Pad premije u prva dva mjeseca zasigurno je posljedica krize koja potresa cijelu financijsku industriju te gospodarstvo u cjelini. Podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) nažalost ne daju cjelovit uvid u kretanje premije u prošlim godinama po mjesecima. Iz statistike je samo vidljivo da godišnja premija od 2000. do kraja prošle godine bilježila stalan rast. Podaci Hrvatskog ureda za osiguranje pokazuju pak kako je u prošloj godini premija iz mjeseca u mjesec rasla. Krajem godine premija je u odnosu na 2007. porasla 6,8 posto.

Siječanj je prvi donio znatno usporavanje, a u tom je mjesecu premija u odnosu na isti lanjski mjesec porasla tek 1,8 posto, pri čemu je u neživotnim osiguranjima ostvaren rast od 4 posto, a u životnima pad od 5,9 posto.

U ukupnoj premiji najveći pad u odnosu na prva dva prošlogodišnja mjeseca zabilježilo je Velebit životno osiguranje čija je premija u krajem veljače prošle godine iznosila 1,32 milijarde kuna, a ove godine 927,7 milijuna kuna. Među većim društvima Allainz bilježi pad premije od dva posto na 180,25 milijuna kuna, Croatia 4,6 posto na 645,7 milijuna kuna, premija Euroherca pala je 4,1 posto na 146,34 milijuna kuna, a Jadranskog osiguranja 2,3 posto na 97,9 milijuna kuna. Zbog pada premije svi su ovi osiguravatelji zabilježili pad udjela u ukupnoj premiji.

Među većim osiguravateljima, jedino je Kvarner VIG-a zabilježio porast premije i to od skromnih 0,9 posto na 95,8 milijuna kuna. Udio te kuće u ukupnoj je premiji stoga porastao s 5,72 posto krajem veljače prošle na 5,82 posto krajem veljače ove godine.

Porast ukupne premije u dva ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto lanjsko razdoblje ostvarilo je 12 društava. Pri tome je premija Cardif osiguranja, osiguravatelja koji osigurava kredit u slučaju bolovanja ili otkaza, porasla gotovo tri puta (s 1,1 na 4,3 milijuna kuna). Velik porast (gotovo 150 posto) bilježi i premija Croatia zdravstvenog osiguranja, a gotovo dvostruko je narasla i ukupna premija Velebit osiguranja (s 3,7 na 7,2 milijuna kuna).

Među društvima koja nude životna osiguranja najveći je pad zabilježilo već spomenuto Velebit životno osiguranje, a slijedi s padom od 12,6 posto premija Uniqa osiguranja.

U neživotnim je osiguranjima najveći pad premije (-34,3 posto) zabilježilo Helios osiguranje čija je premija pala s 11 na 7,23 milijuna kuna.

Izvor: bankamagazine.hr


Posted on Thursday, March 19, 2009 (Archive on Friday, April 03, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren