Search  
  You are here:  Home    
Kepler krenuo u potragu
Kepler krenuo u potragu
Kepler krenuo u potragu
 
 
NASA je lansirala u Zemljinu orbitu teleskop Kepler koji će tražiti planete slične Zemlji na kojima je moguć život i koje se nalaze u orbiti oko zvijezda. Misija će trajati tri i pol godine.
 

NASA je kasno u petak lansirala u Zemljinu orbitu teleskop Kepler. Vijest o lansiranju objavljena je na blogu Kepler projekta na internetu.

Misija Kepler, koja je nazvana prema njemačkom astronomu iz XVII. stoljeća Johannesu Kepleru, usmjerena je na oko 100.000 zvijezda u galaksiji Mliječni put za koju znanstvenici vjeruju da bi mogla imati planete koje kruže u zoni pogodnoj za život.

Teleskop će tražiti pokretne sijene na zvijezdama koje bi ukazivale na kretanje planeta i pomogle u mjerenju dužine orbita.

"Ukoliko kruži vrlo brzo to znači da je planet jako vruć", kazao je William Borucki, čelni istraživač za Kepler projekt iz NASA-e. "Ako planet pak ima dug orbitalni period znači da je hladan i vjerojatno zamrznut zauvijek".

Misija će eliminirati oba ekstrema, budući da znanstvenici traže planete koji "nisu ni prevrući, ni prehladni, već baš kako treba", kazao je Borucki.

Planirano je da misija vrijedna 591 milijun dolara traje tri i pol godine, no Kepler kamera podešena je da traje šest godina u slučaju produljenja misije, kazali su znanstvenici NASA-e.

 
Hina|Net.hr

Posted on Sunday, March 15, 2009 (Archive on Monday, March 30, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren