Search  
  You are here:  Home    
Pogrešan odabir nakon nesreće osiguranju donese zaradu, a vama veliki gubitak
Pogrešan odabir nakon nesreće osiguranju donese zaradu, a vama veliki gubitak

Ako ste imali prometnu nesreću, a vaš automobil ima obvezno ili kasko osiguranje, popravak se čini kao jednostavan proces. No, kao i u svemu ostalome, iza tog “jednostavnog” procesa kriju se mnoge zamke. U osiguravajućoj kući u pravilu vam nude tri opcije. Prvi, najčešći i najpopularniji način rješavanja troškova popravaka je nagodba. Tada vam osiguranje nudi novac, znatno manji iznos nego što je potreban za kvalitetan popravak. 

Nagodbe najčešće


U tom slučaju, kada dobijete novac na ruke, odlazite “prijatelju” koji vam popravlja vozilo, no uz nekvalitetu i ugrožavanje jamstva, ovim izborom radite najpovoljniju varijantu osiguravajućim kućama. Drugi način je nadoknada svih troškova u neovlaštenom servisu. Iako vam osiguranje direktno ne nameće ovaj izbor, njihova sugestija u pravilu se čini prihvatljivom.

Ipak, u ovom slučaju vozači su u potpunosti izigrani, a svojim neznanjem omogućuju razne manipulacije osiguravajućih kuća. Naime, osiguravajuće kuće pri sklapanju ugovora obvezuju se vratiti automobil u prvotno stanje, a odlazak u neovlašteni servis to ne omogućuje. Kako se može govoriti o prvotnom stanju ako ovaj servis ne ugradi originalne dijelove te ako ne uspijete zadržati svoje zakonom propisano jamstvo? Dakle, stvar je kristalno jasna.

Zakon na strani vozača


Vaše je legitimno pravo zahtijevati treći način nadoknade troškova, tj. imate zakonsko pravo od osiguranja tražiti popravak automobila u ovlaštenom servisu.

Ovaj je način najbolji za vlasnika vozila i jedina garancija da će se vozilo vratiti u prvotno stanje, a uz to, zadržat ćete i sva jamstvena prava. Iako je ovaj treći način najskuplja varijanta za osiguravajuću kuću, vaša polica osiguranja jamči vam pravo to pravo odabira mjesta popravka. Osiguranje ima obavezu platiti vam ovlašteni servis

U slučaju da osiguravajuća kuća odbije platiti popravak vašeg automobila u ovlaštenom servisu, imate potpuno zakonsko pravo na taj zahtjev. Svim našim sugovornicima koji su se našli u takvoj roškovi situaciji presudom suda plaćeni su svi troškovi. Prevedeno, ako vam osiguranje sugerira neovlašteni servis, slobodno odbijte.

Neadekvatni izbor servisa može ugroziti i jamstvo vozila

Ako nakon nesreće pristanete na nagodbu ili otiđete u neovlašteni servis, ugrožavate jamstvena prava. Osim općeg jamstva na vozilo koje traje dvije ili više godina (ovisno o proizvođaču), najvjerovatnije nećete zadržati ni prodženo jamstvo, jamstvo na lak te prohrđavanje. U suprotnom, ovlašteni servis obavezan je ugrađivati samo originalne dijelove.

Izvor:  osiguranje.hr|Jutarnji list


Posted on Wednesday, March 11, 2009 (Archive on Thursday, March 26, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren