Search  
  You are here:  Home    
Država opet spašava
Država opet spašava

Nekada najveća svjetska osiguravajuća kompanija "American International Gruop" (AIG) pristala je  ustupiti Vladi SAD dionice u dvije svoje najveće podružnice da bi zauzvrat dobila financijsku pomoć za pokrivanje duga vrijednog približno 37 milijardi dolara.

AIG je još od jesenas u velikim financijskim nevoljama, a samo u četvrtom kvartalu prošle godine iskazao je rekordan gubitak u američkoj korporativnoj povijesti od 61,7 miljardi dolara. AIG je prošle jeseni dospio na rub bankrota, zbog oštre krize na američkom hipotekarnom tržištu. Njujorški ogranak američkih Federalnih rezervi (Fed), otvorio je tada toj osiguravajućoj kompaniji kreditnu liniju od 85 milijardi dolara, a zatim je proširio sa dodatnih 37,8 milijardi dolara u zamjenu za vrijednosnice investicionalne klase. Kao garanciju za vraćanje kredita AIG je pristao državi ustupiti pravo na pribavljanje 79,9 posto udjela u njenom kapitalu. Kasnije je Fed izmijenio uvjete odobravanja tog kredita, osjetno smanjivši visinu oba zajma, dok je rok otplate produžio sa dvije, na pet godina. AIG se, međutim, suočio s mogućnošću brzog bankrota kada su razne američke firme i banke, krajem prošlog ljeta ispostavile toj osiguravajućoj kompaniji zahtjeve za isplatu štete zbog poslovanja s lošim vrijednosnicama, koja premašuje sumu od 300 milijardi dolara.

To je prouzrokovalo velike dugove i gubitke AIG-a, pa je država ponovo krenula u spašavanje ovog giganta, jer sebi ne smije dopustiti luksuz njegovog bankrota. Američki ministar financija Timothy Gartner i predsjednik Feda Ben Bernanke zaključili su da je najnoviji spasonosni paket za AIG najmanja cijena koja se može platiti da bi se izbjegao potpuni krah te kompanije. Najnoviji plan američke vlade za spašavanje posrnule osiguravajuće kompanije trebalo bi da odobri i Komitet za bankarstvo američkog Senata koji će o tome raspravljati u četvrtak.

Profesor menadžmenta iz Business škole u Baltimoru Filip Fan smatra da je velika pomoć koju Vlada SAD već mjesecima pruža AIG-u i drugim domaćim firmama u ozbiljnim problemima usmjerena ne samo na spašavanje domaćeg, već i globalnog financijskog sistema od potpunog kolapsa.

Koliko je situacija u američkom sektoru osiguranja teška govori podatak da su najveće kompanije iz te branše u proteklih 26 mjeseci otpisale loša potraživanja u vrijednosti 150 milijardi dolara, a da sredstva AIG obuhvaćaju oko trećine te sume.

AIG prodaje dio dionica

Izvori unutar AIG su, također, potvrdili da kompanija, u cilju poboljšanja sadašnjeg nezavidnog finansijskog položaja, namjerava prodati 19,9 posto svojih dionica privatnim investitorima u toku narednih 12 mjeseci.

Veliki problem u realizaciji tog posla mogao bi, međutim, biti i to što su dionice AIG-a od rujna prošle godine pojeftinile zastrašujućih 90 posto.

Izvor:  osiguranje.hr|nezavisne.com


Posted on Tuesday, March 10, 2009 (Archive on Wednesday, March 25, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren