Svemoćni kofein
Svemoćni kofein
 
 
Navikli smo ga unositi kako bi uspavanom živčanom sustavu dali dodatni poticaj, ali kofein je našao put i do kozmetičkih polica. Nakon šampona u pomoć stiže i kao zaštita kože od UV zračenja.
 

Prije četiri godine kofein je nakratko uzdignut kao novo sredstvo protiv gubitka kose, posebno u muškaraca koji ćelave zbog visokih razina testosterona. I dok su se kavoljupci ponosno gladili po kosi, ispostavilo se da bi za željeni efekt trebalo unijeti i do 80 šalica kave, kako bi kofein prodro do vlasišta.

Umjesto toga, preporučeno je njegovo direktno 'utrljavanje' u skalp. Nekoliko preparativnih linija kasnije ispostavilo se da kofein doista pomaže kosi, ali više u njenom osnaživanju, jer potiče cirkulaciju u vlasištu i smanjuje eventualne upalne procese.

U novije vrijeme, kofein ponovo stupa na scenu, ovaj put kao sredstvo zaštite od UV zračenja koje uzrokuje rak kože. Znanstvenici s University of Washington u Seattleu smatraju da bi se pripravci za sunčanje napravljeni od kave, čokolade ili čaja mogli nametnuti kao jedino spasonosno rješenje za ljubitelje sunčanja, jer kofein reducira rizik pretvaranja zdravih stanica u one maligne.

Laboratorijska testiranja pokazala su da kofein tjera maligne ćelije na samoubojstvo, a zdrave ostavlja netaknutima, objavljeno je u Journal of Investigative Dermatology

Prošla istraživanja pokazala su da bi se unošenjem većih količina kofeina kroz napitke rizik obolijevanja od raka mogao smanjiti za trećinu, a testiranja na životinjama pokazala su da su se stanice raka samouništavale u kontaktu s kofeinom.

 
Net.hr

Posted on Sunday, March 08, 2009 (Archive on Monday, March 23, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren