Automobil poput rupe bez dna

 Iako cijene automobila zbog gospodarske krize padaju brzinom svjetlosti, mjesečna izdvajanja za automobil i dalje su golema. Posebno kada se u obzir uzme prosječna plaća u Hrvatskoj koja iznosi malo više od pet tisuća kuna. Izračun mjesečne svote koju kupac novog automobila mora izdvojiti je teško stopostotno izračunati.

Naravno, ona ovisi o mnoštvo čimbenika kao što su način vožnje, broj prijeđenih kilometara i naknadna neplanirana ulaganja. No, naš izračun bazira se na činjenici da prosječni vozač godišnje prijeđe 15.000 kilometara, te da barem dva puta prevali rutu autoceste Zagreb - Split, Split - Zagreb. Odnosno, da na cestarine godišnje potroši barem približnu količinu novca.

Mnogo čimbenika

Naravno, kada bi još uračunali i pokoju prometnu kaznu ili parkirni prekršaj, mjesečna svota bi bila puno bolnija. S druge strane u našem proračunu mjesto su našle i zimske gume koje većina vozača iz južnih krajeva ne kupuje pa su njima mjesečna izdavanja nešto manja u odnosu na vozače iz kontinentalnog dijela Hrvatske. Potrošnja goriva, koja igra važnu ulogu u mjesečnim izdacima, varira od vozača do vozača. Stoga smo uvrstili prosječnu potrošnju prema podacima proizvođača.

Naravno, treba biti vrlo oprezan i pažljiv na papučici gasa kako bi vaš automobil trošio propisanu količinu goriva. Također, svota koju je potrebno izdvojiti za osiguranje od autoodgovornosti u sebi ne sadrži bonus, jer ako skrivite prometnu nesreću, što nije tako teško izvesti ako u obzir uzmemo stanje prometnica i gužve u gradovima, gubite dragocjeni bonus koji ste godinama skupljali.

Izračunajte troškove

Stoga, nakon što ste se odlučili na kupnju novog automobila na kredit, vrlo dobro izračunajte koliko ćete mjesečno morati izdvajati iz vašeg kućnog proračuna za njegovo održavanje.

Naime, iznos koji morate odvojiti za automobil sve je samo ne mali, odnosno zanemariv. Također, uvijek pazite na način vožnje jer potrošnja goriva uzima veliki danak iz vašeg novčanika.

Izvor:  osiguranje.hr|Jutarnji list


Posted on Friday, March 06, 2009 (Archive on Saturday, March 21, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren