Raspadanje osiguravateljskog diva AIG-a

Financijske institucije diljem svijeta sve intenzivnije pokušavaju pronaći načine za sanaciju svojih golemih gubitaka, pri čemu su mnoge od njih prisiljene zatražiti pomoć od financijskih vlasti, a neke možda i neće uspjeti opstati u sadašnjem obliku.

Američki osiguravateljski konglomerat AIG u pregovorima je s vlastima o svom radikalnom restrukturiranju, koje ide u smjeru njegovog kontroliranog razdvajanja.

Kako danas izvješćuje Financial Times (FT), Upravni odbor AIG-a u ponedjeljak bi mogao objaviti restrukturiranje, kojim bi se konglomerat podijelio na tri dijela koja bi zasad ostala pod kontrolom države, u pokušaju da ga se spasi od stečaja.

Prema planu, američka vlada bi zamijenila svoj trenutni udjel od 80 posto u holdingu za veće udjele u tri zasebna dijela - AIG-ove azijske operacije, međunarodno poslovanje životnog osiguranja i američko poslovanje. Mogao bi biti formiran i četvrti odjel, i to od ostalih AIG-ovih poslovanja i problematične imovine.

Zauzvrat, vlada bi mogla olabaviti uvjete, pa čak i odustati od velikog dijela od 60 milijardi dolara teškog 5-godišnjeg zajma AIG-u te od pretvaranja 40 milijardi dolara vrijednih preferencijalnih u obične dionice u nastojanju da olakša tom konglomeratu teret.

Time bi, piše FT, moglo završiti 90-godišnje razdoblje AIG-a kao globalnog osiguravateljskog konglomerata, koji je dosad primio 150 milijardi dolara pomoći od države.

Također, to bi mogao biti obrazac prema kojem bi se i ostale posrnule financijske grupacije, poput Citigroupa, mogle dovesti pod državnu kontrolu, navodi FT riječi ljudi koji su upoznati s tim pregovorima.

U međuvremenu, Wall Street Journal piše da je Citigroup blizu sporazuma o povećanju udjela američke vlade u svom vlasništvu na 40 posto. Sporazum bi mogao biti objavljen čak i danas.

Piše i da Bank of America želi prodati banku za privatno bankarstvo First Republic Bank, koja je ušla u njegovo okrilje nakon što je preuzeo Merrill Lynch.

Merrill Lynch kupio je First Republic Bank za 1,8 milijardi dolara u rujnu 2007. kako bi ojačao svoje operacije upravljanja imovinom bogatih pojedinaca.

Izvršni direktori Bank of America, međutim, razmatraju prodaju imovine i poslovanja koji ne spadaju u njihovu osnovnu djelatnost ili se više ne uklapaju u njezinu strategiju. Zainteresirani su navodno Morgan Stanley i Goldman Sachs.

Restrukturiranje banaka intenzivira se i u Europi. Britanska vlada lansirala je novu shemu za pomoć posrnulim bankama, kojom će osigurati više od 500 milijardi funti vrijednu lošu imovinu banaka.

U toj shemi sudjelovat će i Royal Bank of Scotland (RBS), koja je jutros izvijestila o neto gubitku od 24,1 milijarde funti u 2008., što je najveći gubitak koji je ikada zabilježila neka britanska kompanija.

RBS već jest u gotovo 70-postotnom vlasništvu britanske države nakon što je dobila veliku državnu pomoć, a sada je najavila rasprodaju velikog dijela imovine radi preusmjeravanja aktivnosti na domaće tržište.

Britanske vlasti pristale su osigurati problematičnu imovinu RBS-a vrijednu 325 milijardi funti, te da će pokriti 90 posto gubitaka proizašlih iz takve imovine. Cijene dionice te banke stoga su porasle 30 posto.

Jutros je došlo i do promjena u vrhu 'ranjene' švicarske banke UBS. Umjesto Marcela Rohnera koji je podnio ostavku, na njezinog novog izvršnog direktora postavljen je Oswald Gruebel, zaslužan za zaokret u poslovanju u Credit Suisse.

UBS je poduzeo dosad najviše otpisa imovine u odnosu na ostale europske banke u aktualnoj kreditnoj krizi, te se upetljao s američkim vlastima u sukob oko poreza, što je sve uzrokovalo pad cijena njegovih dionica za čak 85 posto, na povijesno nisku razinu - manje od 10 švicarskih franaka i potaknulo novu reorganizaciju ni godinu dana od prethodne.Ulagači su čini se dobro reagirali na postavljanje bankarskog veterana Gruebela na čelo UBS-a ili možda više na smjenu Rohnera, podignuvši jutros cijene njezinih dionica za 11 posto, na 11,17 franaka.

Gruebel, koji je proveo četiri desetljeća u Credit Suisseu, zaslužan je za izvlačenje te banke iz golemih gubitaka i veliku reorganizaciju koja je tu banku ponovno vratila profitabilnome poslovanju.

Izvor:  osiguranje.hr|business.hr


Posted on Tuesday, March 03, 2009 (Archive on Wednesday, March 18, 2009)
Posted by   Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren