Search  
  You are here:  Home    
Motivirajte se piramidom
Motivirajte se piramidom
Motivirajte se piramidom
 
 
Prehrambena piramida kao vodilja uravnotežene prehrane kroz godine se mijenjala kako su stizala nova saznanja o onome što je 'zdravo'. Umjesto nje stiže nova, piramida tjelesne aktivnosti.
 
Piramida tjelesne aktivnosti (MyActivity Pyramid) nova je preporuka za zdrav život koja stiže sa Sveučilišta u Missouriju, kao nadopuna poznate prehrambene piramide koju je 1992. skovalo američko ministarstvo poljoprivrede (USDA). I dok 80% Amerikanaca prepoznaje prehrambenu piramidu, istraživanja su pokazala da njene principe slijedi tek 2 - 4% populacije.

"Naša je ideja bila okrenuti Piramidu na desno kako bi se naglasile stepenice koje predstavljaju tjelesnu aktivnost.", rekao je za ReutersSteve Ball, profesor fiziologije tjelovježbe pri Sveučilištu.

Prema preporukama koje je 2008. izdao Department of Health and Human Services (HHS), odrasli bi trebali tjedno posvećivati 150 minuta umjerenoj aerobnoj aktivnosti, ili 75 minuta ako se radi o intenzivnom treningu.
Ako se pak cilja na gubitak težine, tjedno je potrebno pet sati umjerenog aerobnog vježbanja ili dva i pol sata intenzivnog.

Piramida aktivnosti kao vizualni podsjetnik koji se može primjerice zalijepiti na kućni pano ili frižider, nudi različite načine kako uvrstiti ove preporuke svoj životni stil, ne bi li se povećala kvaliteta života i poboljšalo zdravlje.

Na dnu piramide nalaze se svakodnevne aktivnosti, biciklizam, rad u vrtu, kućanski poslovi i šetanje. Idući nivo obuhvaća aerobne aktivnosti; jogging, plivanje ili tenis. Vježbe snage i rastezljivosti nalaze se na trećem nivou.

Iako je smatraju dobrim podsjetnikom, fitness stručnjaci zamjeraju novoj inkarnaciji piramide njenu neosjetljivost na dobne skupine, jer se ne vidi razlika u tjelovježbi jednog 18-godišnjaka i primjerice 64-godišnjaka.


 
Net.hr

Posted on Monday, March 02, 2009 (Archive on Tuesday, March 17, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren