Search  
  You are here:  Home    
Čitanje misli moguće?
Čitanje misli moguće?
Čitanje misli moguće?
 
 
Američki znanstvenici već duže vrijeme marljivo rade na razvoju tehnika koje bi im omogućile otkrivanje nečijih najskrivenijih misli uz pomoć magnetske rezonance i analize dobivenih podataka.
 

Tehnika čitanja misli razvija se u SAD-u.

Upotreba skenera pri iščitavanju moždanih signala pokazala se poprilično točnom. Naime znanstvenici su u 80 posto slučajeva znali u koju od dvije ponuđene slike gledaju zamorci na kojima su provođena istraživanja.

Ovaj test je samo jedan u nizu testova tijekom kojih su znanstvenici uz pomoć magnetske rezonance (MRI), koja se inače koristi u bolnicama, čitali misli koristeći radiomagnetsko polje i radiovalove.

Stephanie Harrison, koji vodi studiju na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu, zamolio je šest volontera da gledaju u različite slike na skeneru – jednu s krugom i gotovo vodoravnim linijama te drugu s krugom i gotovo okomitim linijama preko njega.

Dok su gledali slike pokazalo se da se aktiviraju drugi dijelovi njihovog mozga kad se promijeni slika.

Zamoljeni su da zapamte jedan određeni krug i analizirajući uzorke moždane aktivnosti znanstvenici su u velikom broju slučajeva pogodili o kojem se krugu radi.

Iako ova studija ne razjašnjava tajne čitanja misli, ipak omogućuje znanstvenicima da odrede koji su dijelovi mozga povezani s kratkoročnom vizualnom memorijom.

I kalifornijski znanstvenici su provodili slična istraživanja. Oni su zamolili volontere da pogledaju 1750 slika i uz pomoć MRI-a su u devet od 10 slučajeva pogodili na koju su volonteri mislili.

''Dekodiranje moždane aktivnosti povlači brojna etička pitanja te pitanje nečije privatnosti. Mislimo da nitko ne bi trebao biti podvrgnut nekakvom skeniranju mozga na silu ili bez potpunog pojašnjenja'', rekao je voditelj te studije Jack Gallant.


 
Net.hr

Posted on Sunday, March 01, 2009 (Archive on Monday, March 16, 2009)
Posted by   Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Home:Bankarstvo:Osiguranje:Fondovi:Berze:Leasing
Copyright 2007 by analize.ba Terms Of Use Privacy Statement
ralph lauren outlet ralph lauren outlet outlet Ralph Lauren